Expert: Det svenska försvaret är gjort för vackert väder och valbara insatser

Uppdaterad
Publicerad

Den påtagliga risken för en väpnad konflikt i Östeuropa har väckt liv i diskussionen om huruvida Sveriges försvar behöver mer resurser. Det kommer att ta lång tid innan planerade miljardsatsningar får effekt, och i nuläget är Försvarsmakten gjord för “vackert väder”, menar Magnus Christiansson vid Försvarshögskolan.

2025 planerar staten att satsa nästan 90 miljarder kronor på Försvarsmakten. Det är mer än en fördubbling på 10 år.

Sveriges försvarsförmåga kommer sannolikt att bli starkare framöver, men utvecklingen kommer att ta lång tid, menar Magnus Christiansson som är universitetslektor vid Försvarshögskolan.

Försvaret – Val 2022
Försvarsutgifter (2021 års prisnivå) Källa: Per Olsson och Juuko Alozious (FOI)

Tanken med det svenska försvaret har länge varit att kunna hålla ut tills Sverige får hjälp, snarare än att ensamt kunna försvara landet mot en invasion.

– Det svenska försvaret är idag inte gjort för stormväder. Det är gjort för vackert väder, för militära insatser som Sverige själv väljer att delta i, säger Magnus Christiansson.

Politiken hängde inte med

För ungefär 30 år sedan när Kalla kriget tog slut monterades det svenska försvaret ned. På 1990-talet försvann hotet, liksom tanken på att det någonsin skulle kunna bli ett krig, förklarar Christiansson. 

Efter Rysslands attack mot Georgien år 2008 förändrades dock det synsättet, men politiken hängde inte med, menar universitetslektorn. 

– Det är först i de senaste försvarsbesluten som man har försökt göra någonting åt detta, men det kommer att ta väldigt lång tid. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret – Val 2022

Mer i ämnet