Foto: SVT

Experten: Kan få allvarliga politiska konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Experten Tomas Ries förklarar vilka teorier som är mest sannolika gällande den främmande ubåten.

Tomas Ries är lektor på Försvarshögskolan och expert på ubåtar. Han säger till SVT Nyheter att informationen man fått hittills är knapphändig, men att man kan se på bilderna att det helt klart är en ubåt.

– Den ska ligga i svenskt vatten och då kan man konstatera att det inte är en svensk ubåt för det går inte att hålla hemligt om en sådan skulle sjunka. Och om det är en främmande ubåt i svenskt vatten och man inte vet om det så är den där illegalt.

Ubåtsfynd i Östersjön

”Ser inte toppmodern ut”

Han säger att man bara kan spekulera i hur den kommit dit.

– Det ser inte ut som en toppmodern ubåt. Den är i alla fall inte av de moderna material vi använder i väst. Det kan vara så att den har legat där väldigt länge, kanske sedan 50- eller 60-talet.

Hur troligt är det?

– Jag är inte expert, men jag tror inte att den legat så länge eftersom den inte är så överväxt av sjögräs och sådant så den borde inte ha varit där så många årtionden.

Vad kan det betyda?

– Om den är från kallakriget på 80-talet kan man säga att ”det var då” och det är historiskt intressant. Men om det har hänt under de sista 15 åren, alltså sedan sekelskiftet, kan det få allvarliga politiska konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ubåtsfynd i Östersjön

Mer i ämnet