Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att valrossar dyker upp i södra Norden kan bli allt vanligare, tror naturvårdsexperten Tom Arnbom. Foto: SVT

Experten: Fler valrossbesök att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Att djur simmar vilse är inget nytt, men valrossbesöken i södra Norden har varit ovanligt många i sommar och fler är att vänta, säger naturvårdsexperten Tom Arnbom.

– Den kommer helt fel, säger han.

Rubriker som ”Här dyker valrossen upp – på Smögen”, ”Valross på besök utanför Kungsbacka” och ”Här gästas hamnen i Oslo av valrossen Freya” har synts i flödena på sistone.

Att valrossar och andra arktiska däggdjur simmar vilse är ett fenomen som tycks ha blivit vanligare, säger Tom Arnbom, docent i ekologi och naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Det är alltid ungdjur som drar sig söderut, men det brukar röra sig om en individ. I år har det varit tre, fyra minst som har varit ute på vift. Det är svårt att säga om det är någon statistisk skillnad, men det har varit ovanligt mycket djur i sommar.

Avsmältningen förvillar

Varför valrossarna letar sig söderut är det ingen som riktigt vet, men att klimatförändringar har ett finger med i spelet är en lågoddsare enligt Arnbom.

– Vad som definitivt har påverkats av klimatet är att isarna försvinner i Arktis, och valross håller ju till vid och på isen. När den smälter så har valrossen ingenstans att ligga, då simmar den i väg för att leta efter land och kan komma helt fel.

Också vitvalen håller till vid isarna och kan även den vilseledas av dess avsaknad. Kanske är det förklaringen till att ett sådant exemplar har siktats i floden Seine nära Frankrikes huvudstad Paris i veckan.

– De ska ju inte vara där, säger Arnbom.

Valrossen längtar hem

Tillbaka till valrossarna. Hur väl anpassade är de för klimatet i södra Norden?

– Valrossarna har väldigt mycket fett i sig, så de trivs bäst i kalla vatten. De klarar av värmen ett litet tag men i det långa loppet blir det ett problem för dem. Att de som hittats här har varit magra beror inte på att de har saknat mat, utan att de har blivit stressade av värmen.

Dessutom är valross ett flockdjur som längtar hem till kolonin när den kommit bort. Trots det tror Arnbom att valross och andra främmande arter kommer att fortsätta att leta sig söderut.

– Valrossarna ökar sakta i Atlanten, så vi kommer nog att få fler besök i framtiden. Vi kommer definitivt att se fler delfinarter som vi normalt inte ser här. De har redan ökat i antal, vilket beror på att de följer nya fiskarter som kommer hit.

Vilken påverkan de här äventyrslystna djuren kommer att ha på den svenska floran och faunan är inte känt, men när ekosystemet rubbas kan storskaliga saker ske, framhåller Arnbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.