Det finns en stark opinion bland Natoländerna om att välkomna Sverige – Turkiet skulle därför pressas hårt om landet motarbetar ett medlemskap, enligt Natokännaren Ulla Gudmundsson. Foto: Adem ALTAN / AFP, SVT

Experten: Hårt tryck mot Turkiet vid skepsis mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det blir svårt för Turkiet att hålla fast vid sin skepsis mot ett svenskt Natomedlemskap: Det säger Ulla Gudmundsson, tidigare biträdande chef för Sveriges Natodelegation.

– Erdogan kommer få ett väldigt tryck mot sig om han skulle mena allvar med det här.

Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, sade under fredagen att det vore ”ett misstag” att låta Sverige och Finland gå med i Nato. Och eftersom alla Natoländer måste vara överens när en ny medlem godkänns har Natolandet Turkiet möjlighet att stoppa en svensk ansökan.

Erdogan kallade Sverige för ett ”gästhem för terroristorganisationer” och anser bland annat att de ger en fristad till medlemmar ur den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

Sverige och Nato

Turkisk uttalande svårbedömt

Men det är svårt att veta hur allvarligt Turkiets uttalande ska tas, säger Ulla Gudmundsson, tidigare biträdande chef för Sveriges Natodelegation och analyschef på Utrikesdepartementet.

- Det kan handla om att Turkiet vill ha någon fördel av något slag.

Turkiet skulle kunna framföra invändningar mot ett svenskt medlemskap i Natorådet när ett beslut ska tas om att bjuda in Sverige.

– Men vi vet inte alls om Turkiet har några sådana avsikter.

Linde: Inga tidigare uttalande

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger att det fram tills idag inte förekommit officiella turkiska uttalande om att landet motsätter sig ett svensk Natomedlemskap.

– Jag träffade min turkiska kollega i förrgår och vi hade också ett samtal om en eventuell svensk Natoansökan för ett par veckor sedan när vi hade ett längre bilateralt möte, säger Ann Linde.

Stoltenbergs välkomnade förankrat enligt expert

Natos generalsekreterare sade i slutet av april att Sverige och Finland är ”varmt välkomna” och att en eventuell ansökan skulle följas av en snabb ansökningsprocess. Enligt Ulla Gudmundsson är det också troligt att Stoltenberg förankrat ett framtida svenskt och finskt Natomedlemskap med alla Natomedlemmar.

- Det finns en stark opinion som välkomnar Sverige och Finland i Nato, och frågan måste också ha diskuterats med Turkiet. 

Vad händer om Turkiet håller fast vid att det vore ett misstag att släppa in Sverige?

– Om Erdogan skulle mena allvar och verkligen försöka stoppa vår ansökan då skulle Turkiet bli utsatt för ett väldigt start tryck, från andra medlemsländer, inklusive Washington.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén om Erdogans uttalande: ”Ett förhandlingsspel”. Foto: SVT, AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet