Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går Carl-Erik Stjernvall igenom hur A-traktorer skulle kunna manipuleras. Foto: Sara Cosar/SVT

Så enkelt manipuleras A-traktorer för att lura polisen

Uppdaterad
Publicerad

Med ett knapptryck kan en manipulerad A-traktor komma upp i samma hastigheter som en personbil. Fusket är ofta svårt att upptäcka.

– Då blir det en dödsfälla om man skulle råka ut för någonting, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

För två år sedan ändrades reglerna för hur man bygger om en vanlig bil till A-traktor. Sedan dess har det också blivit mycket lättare att fuska, enligt Carl-Erik Stjernvall som är teknisk expert på M Sverige.

– Det varierar ju beroende på bilen och det behövs lite kunskaper i att programmera och dra kablar, men det är en jättestor skillnad från hur det var tidigare. Förr fanns kraftfulla mekaniska spärrar för att få bilen att inte köra fortare än 30 kilometer i timmen, säger Carl-Erik Stjernvall.

SVT Nyheter granskar

Svårt att upptäcka

SVT har kartlagt domar från det senaste året som visar hur manipulerade A-traktorer används för att köra ifrån polisen. Det finns flera sätt att bygga om en personbil till en A-traktor. Ett sätt är att lägga in ny programvara i bilens motorstyrdon så att fordonet inte kan köras i mer än 30 kilometer i timmen, och sedan plombera det. 

– Han som har byggt om just den här bilen har också raderat den ursprungliga informationen, säger Carl-Erik Stjernvall.

Men på andra A-traktorer där informationen finns kvar går det att återställa effekten och alltså komma upp i de ursprungliga hastigheterna. Om en kabel kopplas från motorstyrdonet kan det räcka med ett knapptryck inuti bilen. 

– För någon som bara tittar på bilen är det omöjligt att bedöma vilken av sladdarna som går till en dold knapp i bilens kupé, säger Carl-Erik Stjernvall.

Se när Carl-Erik Stjernvall visar hur fusket kan gå till i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet