Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jul- och nyårshelgen kan vara ångestladdad för många. Hör psykologen om vad som kan underlätta högtiden. Foto: TT

Experten tipsar: Så kan du hantera din julångest

Publicerad

Julen står för dörren och förknippas med ljus, glädje och mys. Men för många innebär högtiden också stress, oro och till och med ångest. Hur ska man göra om det inte känns så kul med jul? Psykologen Siri Helle ger sina bästa tips för att hantera känslorna inför tre moment som kan vara extra påfrestande under vinterns största högtid: släkten, pengar och ensamhet.

Om man redan känner sig lite nedstämd eller ångestfylld kan känslorna intensifieras under jul, enligt Siri Helle. Det är för att det är raka motsatsen till vad man förväntas känna i juletider.

– Det finns väldigt mycket förväntningar kring julen. Att man ska vara glad, umgås med nära och kära och att allt ska vara perfekt. Det kan vara väldigt svårt att leva upp till.

Var schysst mot dig själv

Samtidigt finns det knep man kan ta till för att hantera sin julångest. Ett av dem som Siri Helle uppmanar till är att visa medkänsla med sig själv.

– Det kan vara bra att stanna upp och komma ihåg att man måste vara lite schysst mot sig själv, säger hon.

Ensamhet, bråk och pengar är tre saker man kan känna sig lite extra orolig för i jul. I klippet listar Siri Helle sina bästa tips för hur man hanterar dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.