Experten: Tre grova misstag av polisen direkt efter Palmemordet

Uppdaterad
Publicerad

Oorganiserad spaning och ett mycket svagt arbete med insamling av vittnesuppgifter. Journalisten Gunnar Wall – som 1998 fick Guldspaden – ser tillbaka på utredningen av Palmemordet, där mycket gick snett redan på mordnatten.

– Det är anmärkningsvärt vilken usel spaning, eller snarare avsaknad av spaning, som bedrevs på mordnatten, säger han till SVT.

Journalisten och författaren Gunnar Wall har följt mordet på Olof Palme ända från starten, för 34 år sedan. 1998 tilldelades han Guldspaden, från Föreningen för grävande journalister. Han prisades för sitt arbete med boken Mörkläggning: statsmakten och Palmemordet, där han granskade den ineffektiva och fruktlösa utredningen av mordet på statsministern.

Den allra första tiden efter ett mord är generellt den viktigaste, och i fallet med Olof Palme begicks en rad allvarliga misstag, menar Wall.

– Det uträttades inte mycket på natten över huvud taget, vilket i efterhand framstår som smått absurt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.