Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Foto: Henrik Montgomery / TT, SVT

Expertens hårda kritik: ”Nästan som att man medvetet tar en risk”

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen ska ha varnats om att Mats Löfving skulle kunna komma att ta sitt liv – en vecka före den kritiserade presskonferensen med utredaren Runar Viksten.

Uppgifterna tillbakavisas av polisledningen, men väcker starka reaktioner.

– Det är nästan som att man medvetet tar en risk när man vet att någon är suicidal, säger Johan Holm, forskare och expert på arbetsmiljörätt.

Rikspolischefens utredare Runar Viksten kom med hårda omdömen om en av de granskade cheferna, Mats Löfving, vid en pressträff i februari. På kvällen hittades Löfving död i sin bostad.

I dag pågår en granskning av Arbetsmiljöverket, där ett beslut enligt uppgift till SVT kan väntas inom kort.

Kritiken mot polisledningen

Uppgifterna om att polisledningen ska ha varnats om Löfvings psykiska hälsa har skickats in till Arbetsmiljöverket av ett av polisens huvudskyddsombud.

– Min reaktion är att det gör det till en större överträdelse. Det är troligare att det skulle kunna bedömas som brottsligt av en domstol, säger Johan Holm, juris doktor och lektor i rättsvetenskap vid Umeå universitet till SVT.

Anklagas för mörkning

Polismyndigheten tillbakavisar uppgifterna i en skriftlig kommentar till TT. Men det är inte den enda konflikten som uppstått kring arbetsmiljöfrågorna efter dödsfallet.

I maj skickade polisen in en arbetsmiljöutredning till Arbetsmiljöverket, men polisens egna huvudskyddsombud ansåg att den hade så stora brister att man skickade in en egen, kompletterande skrivelse.

Där skrev man att polisledningen ”ändrat väsentliga delar i utredningen” och tagit bort eller tonat ned självkritiska partier om orsaker och konsekvenser.

Enligt Johan Holm kommer ansvarsfrågan att bli viktig om Arbetsmiljöverket skulle välja att göra en anmälan om misstänkt arbetsmiljöbrott, något som verket i samtal med SVT inte utesluter kan ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet