Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är alla turerna i polishärvan. Foto: Jessica Gow/TT

Polisskandalen: Tre frågor till Thornberg som inte fått svar

Uppdaterad
Publicerad

Polisledningen och rikspolischef Anders Thornberg har fått hård kritik för sin hantering av polisledningsskandalens olika delar, och utredningar har både startats och avslutats.

Samtidigt har flera centrala frågor fortfarande inte fått något svar.

Det handlar både om hanteringen av den mycket kritiserade presskonferensen med utredaren Runar Viksten, men även om händelser längre tillbaka i tiden.

1. Arbetsmiljöansvaret

Polisledningens utredning kring Mats Löfvings död har fått hård kritik från myndighetens egna huvudskyddsombud. De menar bland annat att ledningen luddar till ansvarsfrågan genom att inte skriva ut vilken chef som hade arbetsmiljöansvaret när den kritiska rapporten från utredaren Runar Viksten presenterades.

Kritiken mot polisledningen

Enligt huvudskyddsombuden låg huvudansvaret hos Anders Thornberg, men han vill själv inte svara på vem som hade ansvaret, utan menar att det är en fråga som diskuteras med Arbetsmiljöverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

2. Informationen inför pressträffen

Anders Thornberg fick förhandsinformation om vad som skulle hända på den kritiserade pressträffen av utredaren Runar Viksten. Viksten uppger för SVT att han inte lät Thornberg ta del av hela rapporten men däremot av den Powerpoint-presentation som han avsåg att visa på pressträffen. Där finns bland annat den omdiskuterade slutsatsen om Mats Löfving: ”Skiljande från anställning eller befattning som chef bör övervägas av RPC (rikspolischefen, reds anm)”.

Men Thornberg vill inte svara på vilken information han fick av Viksten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

3. Uppgifterna om förhållandet

I Runar Vikstens utredning hävdar Anders Thornberg att han fick uppgifter om en relation mellan Mats Löfving och Linda Staaf först i december 2021. Men detta har senare motsagts av tidigare chefen för avdelningen för särskilda utredningar, Ebba Sverne Arvill, som sagt till både Expressen och SVT att hon informerade Thornberg om att det fanns ett påstående om en relation redan på hösten 2020.

SVT har vid tre olika pressträffar försökt få svar från Thornberg om detta påstående stämmer, men utan resultat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet