Människor samlades utanför Amri Kabir universitetet i Tehran för att minnas de 176 offren i det ukrainska passagerarflygplanet som sköts ner av Irans luftvärn. Foto: AP 11 januari 2020

Experter överens: Irans ledning störtas sannolikt inte efter nya protester

Uppdaterad
Publicerad

SVT har talat med två av landets ledande experter på iransk inrikespolitik. De är tveksamma till att Irans ledning störtas efter demonstrationer och krav i landet på att ledningen ska avgå.

– Den iranska regimen har gjort hemska saker tidigare. Det är inte alls säkert att regimen störtas, säger Erika Holmquist, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI.

Även Rouzbeh Parsi vid Utrikespolitiska institutet säger att det är osannolikt att ledningen störtas.

Irans myndigheter placerade ut omfattande säkerhetsstyrkor i huvudstaden Teheran på söndagen, rapporterar nyhetsbyråerna AP och Reuters.

För andra dagen i rad sker flera protester runt om i landet efter att myndigheterna erkänt att Iran sköt ner det ukrainska passagerarflygplanet av misstag, något som tog 176 liv varav 17 hemmahörande i Sverige.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Erika Holmquist vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) säger att det är svårt att bedöma utvecklingen i Iran just nu. Förändringar kan ske snabbt när man minst anar det, säger hon. 

– Den iranska regimen har gjort hemska saker tidigare. I november slog man ned protesterna på ett brutalt sätt. Det är inte alls säkert att regimen störtas. Däremot kan man konstatera att det finns en väldigt utbredd upprördhet över den här incidenten med flygplanet, säger Erika Holmquist.

Protester utanför Amri Kabir universitetet i Teheran under lördagen. Foto: Ebrahim Noroozi, TT

”Stark stat”

Trots omfattande demonstrationer bedömer även chefen för Utrikespolitiska institutets Mellanösternprogram att den högsta ledningen i Iran kommer att behålla makten.

– Det här en väldigt stark stat med mycket stora säkerhetsstyrkor. Det här går inte att vända upp och ner på med några demonstrationer, säger Rouzbeh Parsi.

– Sannolikheten är låg att ledningen störtas. Däremot skakas legitimiteten. Den har varit vacklande under en tid.

Han talar om okunskap hos de som leder landet när de slår ner på protesterna med tårgas som under lördagen.

– Säkerhetsstyrkorna bekämpade demonstranterna i går. De verkar inte förstå hur deras reaktion undergräver statens legitimitet ytterligare.  

– Det är vanliga människor som protesterar. Det är folk som har förlorat anhöriga. De reagerar mot systemets flagranta inkompetens, säger han.

Erika Holmquist, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI och Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutet Mellanöstern- och Nordafrikaprogram. Foto: Henrik Montgomery, Fredrik Sandberg / TT

”Ljugit för befolkningen”

De olika maktgrupperna i Iran har alla medlemmar från den religiösa, politiska och militära eliten. Man brukar tala om de hårdföra och de som vill reformera inifrån, uppger Rouzbeh Parsi.

Erika Holmquist vid FOI bedömer att ledningen för Iran är beredd att gå mycket lång för att behålla makten.

– Den iranska regimen vill behålla makten till varje pris. Det har man hittills lyckats med. Man har tagit till alla möjliga medel man har för att säkerställa regimens överlevnad, säger hon. 

– Jag tror att just den här händelsen runt flygplanet skadar förtroendet på två sätt. Dels framstår försvarsmakten och myndigheterna som väldigt inkompetenta. Men det också en väldigt stor förtroendekris att man ljugit för befolkningen i flera dagar om den här frågan, säger Erika Holmquist.

Och det rättsliga efterspelet efter robotattacken mot passagerarflygplanet är komplicerat.

– I slutändan är det högste ledaren Ayatollah Khamenei som ansvarar för systemet, säger Rouzbeh Parsi vid Utrikespolitiska institutet.

En iransk man läser en lokaltidning med rubriken ”Nationell sorg”. Artikeln uppges handla om nedskjutningen av det ukrainska passagerarflygplanet med 176 personer ombord. Foto: AFP 12 januari 2020

Sverige påverkas

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) skriver i en analys som publicerades 8 januari att utvecklingen kring Persiska viken har stor påverkan på global säkerhet och ekonomi samt att svenska intressen i regionen påverkas direkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet