Experter överens: Ryska brevet till Sverige och Finland – ett steg i rätt riktning

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands brev om säkerhetsgarantier som skickats till OSSE-länder – däribland Sverige och Finland – är ett steg i rätt riktning. Det säger ambassadör Thomas Greminger, vid Center för säkerhetspolitiska studier i Geneve, till SVT:

– Det är ett gott tecken.

Strax före jul krävde Kreml skriftliga garantier av USA att de ska stoppa ytterligare utvidgning österut av militäralliansen Nato.

USA har svarat och nu vill Kreml att Sverige, Finland och de övriga OSSE-länderna svarar hur de ser på det säkerhetpolitiska läget.

Kriget i Ukraina

Kreml skriver i brevet som offentliggjordes i tisdags att västmakterna inte kan välja och vraka bland de åtaganden som gjorts inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), och att inget land har rätt att stärka sin egen säkerhetssituation ”på bekostnad av andra länders säkerhet”.

”Ett gott tecken”

Schweizaren Thomas Greminger är tidigare generalsekreterare för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och nu chef för GCSP – Center för säkerhetspolitiska studier i Geneve.

Han säger att brevet angående säkerhetsgarantier som Kreml offentliggjorde på tisdagskvällen, och som överlämnats till Sverige och Finland, är ett steg i rätt riktning.

– Det är ett gott tecken att Ryssland inkommer med sin begäran till alla OSSE-medlemsstater, av flera skäl.

Det innebär att han gör samma bedömning som Rysslandsexperten Arkady Moshes vid Finlands utrikespolitiska institut (FIIA).

Paragraf 8 – ett dilemma

Enligt Greminger pekar Ryssland på att det finns ett inbyggt dilemma i europeisk säkerhet, vilken består av två grundprinciper.

– Å ena sidan har man principen att varje stat fritt ska få välja sitt säkerhetsarrangemang, däribland sina allierade. Å andra sidan, och det här tror jag är motiverat, så har man principen om odelbarhet gällande säkerhet, som innebär att man inte ska utöka sin egen säkerhet på bekostnad av andra stater.

Alla statschefer samtyckte till paragraf 8 i Istanbul 1999. Där finns formuleringen som Ryssland hänvisar till, betonar han.

”Rimligt”

Ambassadör Gremlinger tillägger att Rysslands fråga i brevet till Sverige och Finland är relevant så som Europas säkerhet är utformad, enligt OSSE.

– Och det är rimligt, för principerna är ju trots allt gemensamt överenskomna av OSSE, de två principer jag nyss hänvisade till.

Han betonar dock att den säkerhetspolitiska situationen i Europa är mycket allvarlig eftersom rysk militär mobiliserat kraftigt runt och i Ukraina.

– Det som saknas just nu är viljan att diskutera dessa frågor, inklusive de väldigt grundläggande frågor som är kopplade till Rysslands krav på garantier.

– Och jag håller givetvis med alla dem som säger att man inte kan förhandla under pistolhot, avslutar ambassadör Greminger.

Fakta OSSE paragraf 8

”Varje medlemsstat har samma rätt till säkerhet. Vi understryker återigen den enskilda rätten för varje medlemsstat att fritt välja eller ändra sina säkerhetsarrangemang, inklusive alliansfördrag, allteftersom de utvecklas.”

”Varje stat har också rätt att vara neutral. Varje medlemsstat ska respektera andras rättigheter i dessa avseenden. En medlemsstat ska inte stärka sin egen säkerhet på bekostnad av andra staters säkerhet. ”

”Inom OSSE kan ingen stat, grupp av stater eller organisation ha något övergripande ansvar för att upprätthålla fred och stabilitet i OSSE-området, eller betrakta någon del av OSSE-området som sin intressesfär.”

Källa: OSSE Charter for European Security

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet