Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, ser mycket allvarligt på det som hänt. – Ingen myndighet får lägga sig i en annan myndighets arbete. Foto: SVT

Experter om myndighetens agerande kring munskydden: ”Urbota korkat”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket anpassade sig efter påtryckningar om kravet på munskydd på ett äldreboende i Stockholm. Nu reagerar flera experter på agerandet.

– I ett tillsynsärende är det fråga om myndighetsutövning och gör man fel kan det vara brottsligt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Arbetsmiljöverket har tonat ned och delvis backat från kravet på både visir och munskydd vid äldreboendet Serafen i Stockholm. Det har skett efter omfattande påtryckningar från andra myndigheter och från kommunernas intresseorganisation SKR. I en debattartikel i Aftonbladet har LO-distrikten kallat det inträffade för ”en rejäl skandal”.

Och nu stämmer flera experter in i kritiken.

Munskydd inom vården under covid

– Jag tycker det här är mycket häpnadsväckande. Det är en sak att man tar in synpunkter men SKR är faktiskt ingen myndighet, säger statsvetaren Marja Lemne vid Södertörns högskola.

– Ingen myndighet får lägga sig i en annan myndighets beslut i ett enskilt fall. Det får man inte göra, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, ser mycket allvarligt på det som hänt. ”Ingen myndighet får lägga sig i en annan myndighets arbete.” Foto: SVT

”Vi får rädda tjänstemän”

Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, reagerar på att facket lämnats utanför.

– En myndighet ska leva upp till grundläggande värden om saklighet och opartiskhet. Då ska man se till att alla parter kommer med. Här finns en risk att man bara lyssnar på de som ropar högst.

Om en myndighet ändrar sig för att anpassa sig till andra så har man gjort fel, menar han.

– Det finns en klar risk att man backar för mycket och tonar ned konflikter. I stället blir det som i det här fallet människor som blir frustrerade, det blir lågt i tak och vi får rädda tjänstemän.

Kan man inte säga att vi har ett krisläge där det är viktigt att alla sluter upp?

– Jo men man kan lika väl hävda att det är viktigt i just de här lägena att vi får bra och rätt beslut.

”Kan vara brottsligt”

Även Olle Lundin avfärdar tanken att myndigheter måste vara samstämmiga och att lagar inte får krocka.

– Det är urbota korkat att hävda det, det skulle i så fall gälla varje gång Arbetsmiljöverket ger sig på en offentlig arbetsgivare. Då skulle man inte kunna stänga en skola heller.

– Man ska ju se till arbetsmiljön och inte vad till exempel SKR tycker. Då har man gjort fel och då borde något huvud rulla någonstans. I ett tillsynsärende är det fråga om myndighetsutövning och gör man fel kan det vara brottsligt, det kan vara tjänstefel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet