När SVT i dag ringer upp och berättar om boendet i Solna så kommer ingen förvåning. – De har inte skött det här med smittspridningen på något bra sätt. Foto: TT/arkivVisa alla (3)
Visa alla (3)

Anställd som larmade om nej till testning: ”Jag är inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad
Larmet från äldreboendet Berga kommer inte som någon överraskning. Det menar en person som redan för flera veckor sedan slog larm om ett annat boende som drivs av samma företag. Där uppgavs en chef ha nekat personalen covid-tester med hänvisning till att många skulle visa sig ha smittats av viruset – ett uttalande som företagsledningen tog avstånd från.

Boendet i Solna som nu uppmärksammas för dödsfall och arbetsmiljöbrister ingår i koncernen A&O som står för Ansvar & Omsorg AB, och som har en rad äldreboenden i Mellansverige.

Redan för flera veckor sedan kontaktades SVT av en person som jobbat på ett annat av deras boenden, och som ville larma om en mycket svår situation där flera äldre redan smittats och avlidit – och att ledningen ville att de skulle återanvända både munskydd, visir och förkläden på grund av bristsituationen.

På ett möte hade frågan kommit upp om att testa personalen.

– Då sa chefen att ”Nej, vi väljer att inte testa er för det kommer visa att de flesta är smittade redan”. Då kommer ingen kunna jobba.

SVT ringer upp och berättar om larmet från boendet Berga.

– Jag är inte förvånad. De har inte skött det här med smittspridningen på något bra sätt.

Sakarias Mårdh, vd för A&O tog redan då avstånd från uttalandet från chefen, och uppgav att man förde diskussioner med andra aktörer om att kunna starta en testning av personalen.

Vet du mer om situationen inom äldreboenden och hemtjänst? Kontakta SVT:s reporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronautbrottet - SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet