Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi och Ingela Hessius, advokat och juridisk expert. Foto: Claudio Bresciani / TT / SVT

Experterna om ubåtsfallet: Madsen kan ha handlat i panik

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande återstår många frågetecken kring vad som skedde ombord på ubåten Nautilus i samband med Kim Walls död. Men mycket tyder på att Peter Madsen handlat i panik, det menar experter inom kriminologi.
– Mitt intryck är att han är väldigt desperat, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Efter polisens pressträff under onsdagen stod det klart att Kim Walls kropp styckades innan den sänktes ner i havet. Nu fortsätter polisens arbete med teknisk undersökning, bearbetning av tips samt fortsatt sökande efter de saknade kroppsdelarna.

Enligt Ingela Hessius, advokat och juridisk expert, finns det starka skäl att tro att Peter Madsen bragt Kim Wall om livet.

– Om det här varit en olyckshändelse finns det inga skäl för honom att göra sig av med kroppen. En rättsläkare hade ju kunnat visa att det var en olyckshändelse i så fall. Hans agerande tyder på att han är iskall. Jag tror inte att det här är en olyckshändelse, säger Ingela Hessius.

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsfallet

Jerzy Sarnecki är av samma uppfattning.

– Som det ser ut utifrån, av det vi vet, förefaller det mig vara ett panikartat beteende. Något händer som han inte kunde förutse, så försöker han på ett mycket klantigt sätt utradera spåren sedan. Han måste ha varit panikslagen och till varje pris velat dölja något som han gjort.

Har ändrat sin historia

Sedan Kim Wall försvann den 11 augusti har Peter Madsen ändrat sin historia om vad som skedde ombord på ubåten. Inledningsvis sa han att han hade satt iland henne, vilket han senare ändrade. Istället sa han att hon dött ombord på ubåten i en olycka och att han sedan sänkt hennes kropp i havet.

– Att han ljuger antyder att han har något att dölja. Ytterligare en försvårande faktor för honom är att han sänker den där ubåten. Vilket leder till slutsatsen att han vill utplåna spår av styckning, möjligen även av mycket annat, säger Jerzy Sarnecki.

Madsen är fortsatt häktad för att ha vållat Kim Walls död, men enligt polisen kan den brottrubriceringen komma att ändras.

LÄS MER: Det här vet vi om den misstänkte ubåtsägaren

LÄS MER: Mamman om den djupa sorgen

Tidigare under onsdagen rapporterade SVT Nyheter att den danska polisen sagt att Kim Walls tandborste och hårborste hittades i Peter Madsens ubåt, detta är felaktigt. Korrekt är att polisen använde Kim Walls hårborste och tandborste för att säkra dna. Detta matchades sedan med blodspår man hittat ombord på ubåten och kunde även kopplas till den döda kroppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet