Experternas prognoser för börsåret

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en period med stabilt stigande aktiekurser – men nu syns en dipp på börser i hela världen. Det har fått många experter att ana oråd inför resten av börsåret. 

– Jag tror på mycket dramatik, säger Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker. 

Inflation, osäkerhet kring pandemins utveckling och trupper vid Ukrainas gräns. Åsikterna bland experterna om hur världsläget kommer att påverka börserna går isär. Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, tror på mycket dramatik på börsen, framförallt senare i år. Oro för stigande räntor är en faktor, menar han. 

– Räntorna har redan börjat gå uppåt, oron är att de ska gå upp till riktigt höga nivåer. Då blir det mer intressant att sätta pengarna i räntebärande placeringar och då tar man bort pengar från börsen vilket gör att kurserna faller, säger Peter Malmqvist i Morgonstudion.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank är mer optimistisk i sin syn på resten av börsåret.

– Tillväxten är stark och det går bra för företagen. Men jag tror att andra typer av bolag kommer att gå bra jämfört med under fjolåret, säger hon.

Se analytikernas prognos för börsåret i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.