Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Richard Jomshof (SD) och Jonathan Leman från tidningen Expo om avslöjandet. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Expo: SD-anställd aktiv i högerextrem miljö

Uppdaterad
Publicerad

En man som arbetar som politiskt sakkunnig vid Sverigedemokraternas riksdagskansli är samtidigt aktiv i högerextrema miljöer. Det visar en granskning utförd av den antirasistiska tidsskriften Expo. Mannen är nu avstängd från sitt arbete.

Mannen som är i 55-årsåldern har arbetat på Sverigedemokraternas riksdagskansli sedan hösten 2020. Han har passerkort till riksdagen och har deltagit i flera av riksdagens utskottssammanträden, skriver Expo.

Enligt granskningen är han samtidigt aktiv i organisationen ”Det fria Sverige”.

Organisationen grundades 2017 av personer med bakgrund i bland annat Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti och beskrivs av Expo som rasideologisk. Man bedriver opinionsarbete genom bland annat poddar och texter.

Sverigedemokraternas tidigare gruppledare Mattias Karlsson har beskrivit organisationens ledarskap som nazister efter att de i en i en podd pratat nedsättande om hans partner.

Beskrevs som nazistisk

Enligt Expos granskning har mannen så sent som i augusti i år medverkat på ett digitalt Telegrammöte som endast var öppet för DFS-medlemmar. Han har inom ramen för organisationen bland annat arbetat för att skapa ”svenska zoner”.

Mannen är nu arbetsbefriad och kommer tills vidare att vara avstängd från arbetsplatsen. Det har också väckts ett uteslutningsärende mot honom.

”När partiet blev varse om uppgifterna tog vi detta på extremt stort allvar och agerade omedelbart. Självklart är det inte förenligt att vara delaktig i högerextrema miljöer och samtidigt vara verksam inom partiet”,säger Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

I samband med att mannen anställdes granskades han av både riksdagens säkerhetskontroll och säkerhetsbolaget Avarn, uppger Sverigdemokraterna.

”Det framkom inga uppgifter då som indikerade den här typen av engagemang”, säger Christian Krappedal.

Får inte uttala sig

SD-tjänstemannen säger till Expo att han varit i kontakt med SD:s pressavdelning som uppmanat honom att inte uttala sig utan att istället hänvisa frågor till dem.

– Som privatperson hade jag gärna svarat på allt tänkbart. Men som sagt, det här får du filtrera genom vår pressavdelning, så får de i så fall tala om för mig om, och i så fall om vad, jag får prata med er om, säger han.

Innan tiden på SD:s riksdagskansli har tjänstemannen bland annat arbetat för Nordiska rådet mellan åren 2012-2020. På 1990-talet har mannen även haft uppdrag inom Miljöpartiet, enligt uppgifter till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer