Få kommuner använder rekommenderad insats mot hemlöshet: ”Nationellt helhetsgrepp behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Boendelösningen Bostad först lyfts fram som en effektiv metod för att stävja social hemlöshet.

Men trots att den rekommenderas i de nationella riktlinjerna så är det inte ens 20 procent av kommunerna som använder den.

I motsats till traditionella metoder går Bostad först ut på att bostaden kommer i första hand och att insatser mot till exempel missbruk och psykisk ohälsa sätts in sedan. Det har visat sig effektivt för att stävja social hemlöshet. Forskning visar att drygt 80 procent av dem som får insatsen lyckas behålla sin lägenhet och ta över hyreskontraktet.

– Vårt fokus är alltid vilket stöd varje person behöver för att kunna upprätthålla sitt boende. Sen när man väl har sin bostad leder det ofta automatiskt till att livet med droger lockar mindre, säger Anna Andersson, case manager för Bostad först hos Stockholms stad.

Bara 20 kommuner följer det fullt ut

Boverket uppskattar att en långsiktig boendelösning som Bostad först kostar skattebetalarna 380 kronor per dygn i stället för 580 kronor för en plats på ett härbärge eller akutboende.

Trots att den anses vara både bättre och billigare än andra modeller, och att insatsen rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer sedan 2015, har utvecklingen stått stilla de senaste åren. Bara 43 av Sveriges kommuner erbjuder Bostad först i dag. En studie visar att ännu färre, drygt 20 kommuner, följer modellen fullt ut.

– Det utmanar traditionella sätt att arbeta mot hemlöshet som bygger på att man ska uppnå olika steg för att förtjäna ett boende. Det krävs dessutom att det finns lägenheter med rimlig hyra vilket det inte gör överallt, säger Anna Lindskog, utredare på Socialstyrelsen.

Större nationellt ansvar

Nu vill regeringen satsa på att göra Bostad först tillgängligt för fler. Förra året gav man Socialstyrelsen i uppdrag att utreda hur det ska gå till, och i september kom rapporten.

– Vi ser framförallt att det krävs statsbidrag och ett större nationellt ansvar för stöd, utbildning och uppföljning för att fler kommuner ska kunna komma igång med det, säger Anna Lindskog, utredare på Socialstyrelsen.

Sedan Bostad först introducerades i Stockholm 2016 har insatserna nästan fördubblats. Kommunen bedömer att Bostad först har hjälpt till att få ner den akuta hemlösheten med 30 procent.

– Det behövs ett nationellt helhetsgrepp där Bostad först ingår. Vi vill att alla kommuner ska jobba utifrån bostad först. Det är en evidensbaserad metod som utgår ifrån att bostad är en mänsklig rättighet, säger Åsa Paborn, direktor för Stockholms stadsmission och talesperson på Sveriges stadsmissioner.

Kommuner som erbjuder Bostad först:

Haninge

Järfälla

Nacka

Salem

Sigtuna

Sollentuna

Stockholm

Täby

Upplands Väsby

Värmdö

Enköping

Eskilstuna

Åtvidaberg

Gnosjö

Högsby

Karlskrona

Helsingborg

Klippan

Kristianstad

Lund

Malmö

Tomelilla

Östra Göinge

Alingsås

Borås

Färgelanda

Göteborg

Herrljunga

Mariestad

Mölndal

Skövde

Stenungsund

Grums

Karlstad

Örebro

Västerås

Borlänge

Älvdalen

Bollnäs

Hofors

Ljusdal

Sundsvall

Åsele

Uppgifterna baseras på svar från 275 kommuner som uppger att de erbjuder Bostad först. 15 kommuner har inte svarat på Socialstyrelsens enkät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.