Foto: TT

Facebook skannar Messenger-meddelanden

Uppdaterad
Publicerad

Facebook skannar innehåll som skickas via företagets tjänst för privata meddelanden, Messenger, för att upptäcka regelbrott. Detta avslöjade företaget under onsdagen i en intervju med amerikanska Bloomberg.

Frågan om skanning av meddelanden väcktes efter en intervju med vd:n Mark Zuckerberg på nyhetssajten Vox tidigare i veckan. I intervjun berättar Zuckerberg om hur Facebook upptäckt, och blockerat, Messenger-meddelanden relaterade till etniska rensningar i Burma.

Efter att många reagerat på uttalandena, och frågat sig huruvida Facebook övervakar Messenger-meddelanden, bekräftar en av företagets talespersoner för Bloomberg att meddelanden mycket riktigt skannas.

Facebook menar att Messenger-meddelanden förvisso är privata, men att företaget skannar dem för att upptäcka otillåtet innehåll, på samma sätt som den ”öppna” delen av Facebook skannas.

”Liknar andra företags system”

– När du exempelvis skickar en bild via Messenger skannas den av våra automatiserade system för att genom fotomatchning upptäcka kända bilder där barn utnyttjas, säger Facebooks talesperson till Bloomberg.

– När du skickar en länk skannas den efter skadlig kod. Facebook designade dessa automatiserade verktyg så att vi snabbt kan stoppa missbruk av vår plattform.

Messenger var tidigare en integrerad del av Facebook, men bröts loss och gjordes till en separat app år 2014. Facebook hävdar att deras skanningssystem är ”väldigt lika dem som andra internetföretag använder i dag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.