Foto: Stockholm Pride

Facebook tog ned Stockholm Prides bild

Uppdaterad
Publicerad

Facebook tog på fredagen ned en bild som Stockholm Pride hade lagt upp på sociala medier-sajten. Bilden föreställde en naken överkropp som bedömdes tillhöra en kvinna. Företagets policy tillåter inte att bilder på nakna kvinnobröst publiceras.

Stockholm Pride säger att beslutet är ”beklagligt”, särskilt med tanke på att Facebook nyligen introducerade en funktion som låter användarna själva välja mellan en rad olika könstillhörigheter.

– Facebook är en oerhört viktig social mötesplats. Stockholm Pride finns för att vi ska kunna mötas och samla styrka i varandra och vara en strålkastare på HBTQ-kampen. Stockholm Pride finns bara en vecka om året och de andra 51 veckorna är sociala medier en viktig del av det arbetet vi gör. Då är det beklagligt att vi inte får föra hela vår kamp i de medier vi använder, säger Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride.

Stockholm Pride 2015

”Bilderna blev könade”

På Facebook beskriver Stockholm Pride vad det är som har hänt: ”Två av våra kampanjbilder har blivit könade och den ena bortplockad av Facebook. Detta trots att vi inte skrivit ut kön på modellerna. Den ena har blivit bedömd som manskropp och fått ligga kvar i vårt album. Den andra har blivit könsbestämd som en kvinnas kropp och den bilden har /.../ blivit borttagen”, skriver organisationen på sin Facebooksida.

Prides kampanj består av bilder på mer eller mindre avklädda kroppar prydda med ord som ”skam”, ”trakasserier”, ”hat” och ”stereotyper” .

– Vi visar upp en variation av kroppar som tar ställning för allas rätt att göra slut med det som begränsar oss och samtidigt göra plats för det som man vill göra plats för, för kärlek, trygghet och frihet, säger Sandra Ehne.

Tre av bilderna som lades upp på Facebooksidan torsdag kväll visade bröstvårtor och vid lunchtid på fredagen hade en av dem tagits ned.

– En av dem har mjukare former och kan läsas som en kvinnokropp, den bilden plockades ned.

Vill inte lägga upp en censurerad version

Stockholm Pride har kontaktat Facebook för att få en förklaring, men hade på fredag eftermiddag ännu inte fått ett svar. Organisationen säger att de inte vill lägga upp en censurerad version av kampanjbilden.

– Vi vill inte tumma på budskapet om allas lika värde. En bred representation är avgörande.

Facebook har tidigare kritiserats för att censurerar bilder där kvinnors bröstvårtor syns, samtidigt som bilder på mäns bröstvårtor får ligga kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2015

Mer i ämnet