Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ger tummen upp. Foto: TT

Ministern: Går före andra förslag

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminster Ylva Johansson (S) är positiv till att ändra lagen så att strejkrätten begränsas.

Det ska bli olagligt att vidta stridsåtgärder, om det inte handlar om att få till ett kollektivavtal. Det är innebörden i vad fackens och arbetsgivarnas paraplyorganisationer kommit överens om och som presenteras på en gemensam pressträff.

Bakgrunden är den konflikt som började i Göteborgs hamn härom året som fick regeringen att tillsätta en utredning som skulle se över strejkrätten – en utredning som skulle presenteras 20 juni, men som nu facken och arbetsgivarorganisationerna hoppas hamnar i papperskorgen.

Hamnkonflikten Göteborg

”Fullt genomförbart”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) var snabbt ute och välkomnade parternas förslag och tycker att det är ett styrkebesked att parterna har lyckats enas i denna fråga.

Hon bedömer att förslaget är genomarbetat och väl balanserat, och anser det vara fullt genomförbart.

– Därför är det självklart för mig att det här förslaget går före andra förslag, säger Johansson på en pressträff.

Enligt arbetsgivarna handlar det om att stävja missbruk och avarter på arbetsmarknaden. Och förväntan är att regeringen gör lagstiftning av parternas överenskommelse.

– Vi är glada och står helt bakom den överenskommelse som presenteras här i dag, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Han står bakom att god sed på arbetsmarknaden blir lag.

Missnöjda hamnarbetare

Hamnarbetareförbundet i Göteborg, som är själva upprinnelsen till alltihop, är mycket kritiskt.

– Ett system riggat för dem som redan har kollektivavtal, säger Hamnarbetareförbundets Erik Helgeson.

Han kallar presskonferensen och överenskommelsen för ”pampväldet personifierat”. Facken sviker sin roll, anser han.

– Det här förskjuter maktbalansen till företagens fördel.

LO: Lägg utredningen i byrålådan

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson räknar med att regeringen nu lägger den aviserade utredningen i byrålådan. Han pekar på att LO varit oroligt för att en inskränkning i strejkrätten skulle rubba maktbalansen på arbetsmarknaden.

– Det är inte rimligt att 250 personer i Göteborg skulle rucka på den maktbalansen, säger han.

Parterna kallar förslaget som nu läggs fram för ett kirurgiskt ingrepp: Det ska alltså inte vara tillåtet att strejka, om inte syftet är att få till ett kollektivavtal. Förslaget påverkar däremot inte rätten att vidta sympatiåtgärder, politiska stridsåtgärder eller indrivningsblockader. Ingen inskränkning görs i strejkrätten i syfte att uppnå ett kollektivavtal.

Alla LO-förbund står bakom överenskommelsen och Sacos styrelse var enig. Alla TCO-förbund förutom Journalistförbundet står också bakom förslaget, enligt TCO-basen Eva Nordmark.

Enligt parterna så handlar förslaget inte om en diskriminering av de små fristående facken, exempelvis Hamnarbetarförbundet – alla fack behandlas lika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnkonflikten Göteborg

Mer i ämnet