– Det är ingen som sagt att strejkrätten ska inskränkas, sa statsministern om konflikten i Göteborg. Foto: TT

Löfven: Vi kan inte bara säga att ”det får gå som det går med Göteborgs hamn”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Utredningen om strejkrätt som regeringen startat efter konflikten i Göteborgs hamn har skakat om fackföreningsrörelsen. Något måste göras åt situationen, sa statsminister Stefan Löfven under partiledardebatten i riksdagen.
– Vi kan inte bara säga att ”det får gå som det går med Göteborgs hamn”.

Regeringens utredning ska ta ställning till om ett fackförbund ska ha rätt att strejka när ett företag redan tecknat kollektivavtal med ett annat fackförbund. Under partiledardebatten i riksdagen tog vänsterledaren Jonas Sjöstedt upp frågan.

Han kallade hamnjätten APM Terminals för ”ökänt antifackliga” och riktade sig rakt mot statsminister Stefan Löfven (S):

– Nu används den här oansvariga arbetsgivaren som ett argument från en socialdemokratisk regering för att kanske inskränka konflikträtten, strejkrätten. Varför ställer ni er på arbetsgivarnas sida?

”Hela svenska näringslivet skadas”

Att arbetsgivaren, APM Terminals, valt att säga upp anställda i containerhamnen och istället ta in uppsagd personal via bemanningsbolag kallar Stefan Löfven ”ett stort problem”.

Men han höll inte med om Sjöstedts påstående.

– Det är ingen som sagt att strejkrätten ska inskränkas, men hamnen i Göteborg har ett långsiktigt problem där man inte kommer tillrätta med en konflikt som pågår och riskerar att pågå så länge att hamnen i Göteborg blir obsolet när svensk industri och hela svenska näringslivet skadas.

”Vi måste se detta problem”

Jonas Sjöstedt krävde klara besked av statsministern när det gäller resultatet av den pågående utredningen.

– Du sa att det blir ingen försämring av strejkrätten, är det ett löfte Stefan Löfven? Kan du här i dag lova att ni inte kommer att lägga fram någon försämring av strejkrätten för Sveriges löntagare?

– Vi har ett problem och vi kan inte bara säga att ”det får gå som det går med Göteborgs hamn”, det är stora värden som står på spel här. Det innebär inte per automatik att man ska gå in och begränsa generell strejkrätt men vi måste se detta problem och försöka lösa det. Det är vår skyldighet och det tänker jag se till att vara delaktig i, svarade Stefan Löfven.

Uppdrag gransknings reportage Spelet om hamnen sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 17 januari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hamnkonflikten

Mer i ämnet