Fågelinfluensa kan leda till brist på svenska ägg

Uppdaterad
Publicerad

En ovanligt smittsam och luftburen variant av fågelinfluensan har orsakat ungefär 1,5 miljoner värphönors död. Nu kan det bli brist på svenska ägg i matbutikerna.

– Det har varit en extra tuff vinter, säger Marie Lönneskog Hogstadius från branschorganisationen svenska ägg, i Morgonstudion.

1,5 miljoner hönor, som lägger ungefär ett ägg om dagen, och 700 000 unghöns har avlivats till följd av fågelinfluensan. Det har lett till att färre svenska ägg produceras och flera matbutiker har gått över till importerade ägg.

Kommer de svenska äggen ta slut?

– Nej! Vi har 7,5 miljoner höns kvar. Det kommer ta några månader innan vi är tillbaka i full produktion, men ägg kommer att finnas, säger Marie Lönneskog Hogstadius från branschorganisationen svenska ägg, i Morgonstudion.

Vilda flyttfåglar sprider smittan

Det är främst vilda fåglar som bär på fågelinfluensaviruset, berättar Marie Lönneskog Hogstadius. Flyttfåglar för med sig smitta över hela världen. När vildfåglar flyger över gårdar och bajsar kan den luftburna smittan spridas från avföringen till hönsen via ventilationen.

– Det har varit en extra tuff vinter, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Hon menar att det behövs forskning för att ta reda på hur producenterna ska skydda sig mot fågelinfluensan.

Äggbristen olika stor beroende på region

I svensk äggproduktion används ingen antibiotika. Alla ägg stämplas med SE-märkning, en rosa symbol som visar att produktionen skett enligt svenska regler och nummer som talar om hur och var äggen producerats, berättar Marie Lönneskog Hogstadius.

Hon menar att konsumenter kan räkna med att tillgången till svenska ägg kommer stabiliseras. Även om många höns drabbas är det flera gårdar som klarat sig och fungerar som vanligt.

Hur stor äggbristen är beror på var i Sverige man handlar och vilken butikskedja man går till. Enligt Marie Lönneskog Hogstadius har Kalmar, Skåne och Östergötland drabbats hårdast av smittan.

– Det är jobbigt för att det är så himla aggressivt. I år har det verkligen slagit till med full kraft, sade den östgötske äggproducenten Axel Lagerfeld till SVT Öst i mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.