Planet på bilden är av samma modell, GippsAero GA8 Airvan, som det förolyckade planet i Umeå. Foto: Wikimedia commons

Fallskärmsförbundet: Klubbarna ställer olycksmodellen på marken

Uppdaterad
Publicerad

Flygplansmodellen GippsAero GA8 Airvan finns i tre exemplar på fallskärmsklubbar runtom i Sverige. Ett av dem störtade i Umeå i går och nio personer omkom i olyckan. Nu väljer övriga klubbar med modellen att ställa planet på marken, uppger svenska fallskärmsförbundet.

De två modellerna som regelbundet använts för fallskärmshoppning i Sverige kommer tillsvidare inte att lyfta, vilket Ekot var först att rapportera om. Per-Olov Humla, ordförande för svenska fallskärmsförbundet, bekräftar beslutet för SVT Nyheter:

– Vi har varit med om en otroligt tragisk händelse i går med den här flygplanstypen där nio människor miste sina liv. Orsakssambanden till den här olyckan är långt ifrån klarlagda. I det här fallet väljer vi att ställa flygplanstypen på marken tills vi hämtat in kunskap.

”Vore oansvarigt om vi fortsatt”

– Det vore oansvarigt om vi hade fortsatt hoppning med den här flygplanstypen precis som om ingenting hade hänt.

Det är inget beslut från Transportstyrelsen eller tillverkaren som ligger bakom flygstoppet, utan det är förbundet och klubbarna själva som valt att ställa planen på marken.

– Det här är del i vårt aktiva förebyggande säkerhetsarbete, säger Per-Olov Humla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.