Darine Trabelsi tycker att polarisering av utsatta områden skapar en överdrivet negativ bild. Foto: SVT

Fältarbetare oroar sig för ökat utanförskap

Publicerad

Bilden av Eskilstunas utsatta områden är för ensidig. Det riskerar att förvärra utanförskapet där, anser personalen i kommunens fältgrupp.

SVT:s granskning visar att en oproportionerligt stor andel av alla Eskilstunabor som dömts för våldsbrott eller narkotikabrott 2017 kommer från något av tre områden: Fröslunda, Lagersberg eller Skiftinge.

Områdena har pekats ut av polisen som utsatta, och har sociala problem. Arbetslösheten är högre än i övriga delar av Eskilstuna kommun och den genomsnittsliga årsinkomsten nästan hundratusen kronor lägre.

Val 2018 Sörmland

”Klart det finns ett utanförskap”

Från kommunens sida arbetar man med flera insatser riktade mot just de områdena. Bland annat genom fältgruppen som består av en form av ambulerande socialarbetare. De rör sig ute i Fröslunda, Lagersberg, Skiftinge och kommunens andra socialt utsatta områden.

– Det är klart det finns ett utanförskap. Det visar sig på många sätt: Kriminalitet i alla dess former, låg framtidstro och missbruk, säger Darine Trabelsi i fältgruppen.

Ensidig bild

Samtidigt tycker hon att bilden av områdena ofta blir för ensidigt negativ. De flesta som bor där är hederliga människor och det händer mycket positivt som det inte rapporteras om. Darine Trabelsi oroar sig för att det negativa kan förvärra utanförskapet.

– Bara det att vi slänger oss med begrepp som utsatta områden eller prioriterade områden, det gör något med individen. Vi säger ”du kommer inte kunna gå lika långt som andra”, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet