Foto: SVT / TT

Allt fler äter färdiglagade rätter: ”En bekvämlighetstrend”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att svenska konsumenter köper färdiglagade rätter. Det visar dagligvarubarometern som mäter hur försäljningen inom detaljhandeln ser ut. Det här går på tvärs med den andra trenden som visar att vi blir allt mer hälsomedvetna i vår konsumtion.

Färdiglagad lasagne, köttbullar med mos eller rotfruktssoppa. Allt färdigt och förpackat, bara att ta hem och värma upp. Det är något som blivit allt mer populärt bland svenska konsumenter. Vardagen ska vara snabb och smidig, men samtidigt blir man mer hälsomedveten.

– Vi ser två trender, en hälsotrend och en bekvämlighetstrend, säger Åsa-Britt Hermansson, vd på Nielsen Research Group Sverige som mäter dagligvaruhandeln i Sverige varje vecka.

”Kallar det bekvämlighetstrenden”

Enligt Nielsens dagligvarubarometer fortsatte försäljningen av färdiglagade rätter att öka under det första halvåret i år. Det är framför allt hela måltider, antingen frysta eller vakuumförpackade som står för ökningen.

– Vi kallar det här för bekvämlighetstrenden, säger Åsa-Britt Hermansson, och utvecklar:

– Man kanske inte vill göra så mycket själv eller lägga så mycket tid i vardagen, man köper sig tid med att köpa just färdigmat.

Svenska konsumenter sticker ut i världen då man köper och äter mer fryst mat än andra länder men den så kallade bekvämlighetstrenden är global.

Finns fler vegetariska alternativ

I kontrast till bekvämlighetstrenden ser Åsa-Britt Hermansson hälsa som ytterligare en trend bland svenskar.

– Människan är komplex, men det finns numera fler vegetariska alternativ bland färdiglagat, många kanske tittar på det, säger Åsa-Britt Hermansson.

Livsmedelsverket: Fler studier behöver sammanväga

I de nordiska näringsrekommendationerna från 2012 rekommenderas vuxna att hålla nere sin saltkonsumtion för att minska risken för högt blodtryck.

Enligt Livsmedelsverkets nutritionist Irene Mattisson visar tidigare studier på ett tydligt samband mellan högt saltintag och högt blodtryck.

– Det är alltid intressant när nya studier kommer och bidrar med mer kunskap. Men vi måste sammanväga flera studier för att kunna ändra våra rekommendationer, säger hon.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, arbetar just nu med en sammanställning av forskning kring saltintaget. Sammanställningen beräknas vara klar år 2019 och Livsmedelsverket kan då komma att ändra sina rekommendationer med den som underlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.