Färre skjutningar i år – men fler döda: ”Är avrättningslika”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skjutningar har minskat något hittills i år jämfört med förra året – men fler personer har dött av skjutvåldet.

– Skjutningarna är nu avrättningslika. Flera skott, flera gärningsmän, på nära håll i huvudet, säger Mats Löfving regionpolischef i Stockholm.

249 skjutningar inträffade under januari till september i år, vilket är en minskning jämfört med i fjol. Samma period förra året inträffade 289 skjutningar. Statistiken presenterades av inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff under måndagen.

Men färre skjutningar till trots har antalet antalet dödade under årets första nio månader ökat något. 38 personer har dött i skjutningarna hittills i år, samma månader år 2020 dog 35 personer.

Många mord i Stockholm

Hälften av morden, 19 personer, inträffade i Stockholmregionen.

– Det finns sju konflikter där det finns ett konkret hot om våld, vi har två stycken konflikter som är ”röda”, där är det akut fara för att våld ska komma att användas, säger Mats Löfving regionpolischef i Stockholm.

I just Stockholmsregionen finns det enligt polisens statistik 52 kriminella nätverk. Totalt handlar det om 1500 individer i nätverken. Det minsta nätverket består av 10 personer – det största av 150 personer. 28 av nätverken har enligt polisen hög eller mycket hög våldskapacitet.

”Avrättningslika”

Antalet nätverk och individer är dock konstant, däremot har villjan och förmågan att använda våld ökat enligt Mats Löfving.

– Det används fortare våld. En konflikt utmynnar snabbare i våldsutövning, säger Löfving och fortsätter:

– Vi ser också en skillnad i tillvägagångsätt. Tidigare var skjutningar på långt håll, må hända för att skada eller inte ens träffa, bara för att skrämmas. Skjutningarna är nu avrättningslika, flera skott flera gärningsmän, på nära håll i huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.