Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Felaktig översättning från statsminister Ulf Kristerssons frågestund sprids internationellt

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristerssons (M) afterwork med öppen frågestund i Göteborg blev hetsig och känslosam när det handlade om kriget mellan Israel och Hamas. Internationellt sprids nu en felaktig översättning från kvällen, där Kristersson påstås säga att ”Israel har rätt till folkmord”, rapporterar Dagens Nyheter.

I en video från mötet i tisdags säger Ulf Kristersson att Sverige och EU är eniga om att Israel har rätt att försvara sig. Kristersson påbörjar en mening där han säger att Israel har ”rätt till folk”, för att därefter rätta sig och säga ”rätt till försvar”. I videon hörs hur publiken reagerar på felsägningen, och en person frågar Kristersson om han menar att Israel har ”rätt till folkmord”. 

Under torsdagen har klippet spridits internationellt i bland annat arabiskspråkiga sociala medier, ofta med felaktig översättning där Kristersson påstås säga att Israel har rätt att begå folkmord, rapporterar DN.

Tv-kanaler och influerare bakom spridningen

Bland annat den qatariska tv-kanalen Al Araby, den turkiska tv-kanalen TRT World,  den jordanska tidningen al-Rai och en saudisk influerare med över 5 miljoner följare har i publiceringar spridit påståendet, rapporterar DN. Klippet har enligt DN också delats av ett konto som varit drivande i den så kallade LVU-kampanjen mot Sverige.

Sedan tidigare har klippet fått spridning även i Sverige med en hel del skämtsamma kommentarer om felsägningen. 

Regeringen: Sverige måltavla

Ulf Kristersson har tidigare sagt till SVT Nyheter att han kände sig tvingad att lämna den öppna frågestunden i Göteborg när det blev stökigt i publiken. 

– Det finns en slags terrorromantik i Sverige som jag är otroligt bekymrad över. 

Regeringen varnade tidigare i år för att Sverige och svenska intressen är fortsatt måltavla för utländska riktade informationspåverkanskampanjer, och pekade då på att koranbränningar var en bidragande orsak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.