Foto: TT

Fem kan ha dött i förtid på Karolinska av otillåten forskning

Uppdaterad
Publicerad
Experimentell behandling med moderkaksceller misstänks ha lett till att minst fem patienter på Karolinska universitetssjukhuset drabbats av allvarliga komplikationer – eller till och med dött i förtid.
– Patienterna har utsatts för onödiga risker, säger utredaren Anders Wahlin till Svenska Dagbladet.

Sjukhuset har behandlat 68 svårt sjuka patienter, bland dem 14 personer under 18 år. I likhet med Macchiariniskandalen skedde det utan nödvändiga tillstånd, bara enstaka djurstudier hade gjorts, rapporterar Svenska Dagbladet.

En utredning gjord av professor emeritus Anders Wahlin, som granskat behandlingen, visar att minst fem patienter misstänks ha lidit allvarlig skada eller till och med dött för tidigt.

– De här försöken borde inte ha startat. Patienterna har utsatts för onödiga risker av den experimentella terapin, säger professor Anders Wahlin.

Läs mer: Karolinska forskade utan tillstånd

Inga belägg för framgång

Ansvariga för den oreglerade forskningen, som pågick under åren 2011–2016, har hävdat att de experimentella behandlingarna varit framgångsrika och att liv har kunnat räddas. Men enligt Wahlin finns inga belägg för det. Snarare har forskarna medvetet tagit risker med patienterna – utan att ha en aning om vad resultatet skulle bli, säger han till tidningen.

– När man börjar experimenten vet man ju inte riktigt hur de här cellerna kommer att bete sig. Om man visste det fanns det ju ingen anledning att pröva överhuvudtaget. Läkare som ser att en patient blir bättre kan också övertygas om behandlingens förträfflighet utan att ha tillräckligt många observationer som styrker det.

Lär mer: Han är ”den nya skandalen” på Karolinska

Behandlades med kortison

Trots att patienter verkade bli bättre av kortisonbehandlingen fick de moderkaksceller.

– Det skulle inte ha kommit ifråga. En del blev väldigt mycket bättre av kortisonet, men man kan inte se att moderkakscellerna förstärkte det, säger han.

Läs mer: Karolinska: Orimligt att det pågått så länge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderkaksceller på Karolinska

Mer i ämnet