Foto: Fredrik Sandberg/TT

Partiledardebatten i fem punkter

Uppdaterad
Publicerad

Åtgärder mot långtidsarbetslöshet, dyra elpriser, begränsningar för friskolor, tuffare tag mot gängen och så ett hett bråk om vem som är blåbrun.

Här är fem punkter från kvällens partiledardebatt i Agenda som visar var partiledarna tycker olika.

Utbildning eller skattesänkningar för att bryta långtidsarbetslösheten

Kvällens första ämne i partiledardebatten var jobben och inleddes med en duell mellan statsminister Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Sverige har en arbetslöshet som ligger på 8,5 procent och en rekordhög långtidsarbetslöshet. Nära hälften av de 392 000 långtidsarbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen har varit arbetslösa i mer än ett år.

Ulf Kristersson menar att det viktigaste för att bryta långtidsarbetslösheten är att det ska löna sig att arbeta istället för att leva på bidrag, att fler lär sig svenska språket och att fler barn ser sina föräldrar gå till jobbet.

– Det här är ett integrationsproblem, många människor har kommit till Sverige men inte kommit in på arbetsmarknaden, säger Kristersson.

Statsminister Stefan Löfven lyfter fram arbetsmarknadsåtgärder i form av extratjänster och utbildning för att komma till rätta med problemet och kritiserar samtidigt Kristersson för att istället fokusera på  jobbskatteavdrag.

– Utbildning utbildning utbildning är det som gäller. I norra Sverige finns en enorm efterfrågan på arbetskraft. De pratar inte jobbskatteavdrag eller att a-kassan ska sänkas, säger Löfven.

– Du pratar om lite utbildning, det här är ett integrationsproblem, säger Kristersson. Jag tror att ni underskattar vad som händer i ett land där fler och fler ska leva på färre och färre människors arbete. Det sliter isär Sverige, det är

– Lite utbildning, jag pratar om mycket utbildning, svarar Löfven.

Foto: SVT

Jimmie Åkesson: ”Kallar du mig för nazist?!”

Debatten om jobb och a-kassa kom av sig när SD-ledaren Jimmie Åkesson ilsknade till över MP-språkröret per Bolunds språkbruk.

– Jag måste bara: Per Bolund, vem är brun här? Kallar du mig för nazist? Jag blir riktigt upprörd. Sluta kasta den färgen på mig, sa Jimmie Åkesson efter att Per Bolund kallat Jimmie Åkessons parti för blåbrunt.

Per Bolund svarade att blåbrun är ett etablerat begrepp på konservativa partier som samarbetar med högerpopulistiska partier.

– Jag har aldrig kallat Jimmie Åkesson för nazist, säger Per Bolund (MP).

Först efter flera meningsutbyten kunde debatten fortsätta igen.

Foto: SVT

Vad minskar utsläppen här och nu?

När klimatfrågan debatterades lyfte flera partiledare upp de höga elpriserna och kärnkraften.

– Det är dyrt med el i dag. Svenska folket har sedan länge varit beredda att hjälpa till med omställningen. Men de möter den smutsiga och dyr el, säger Liberalernas Nyamko Sabuni.

– Jag kan hålla med om att vi har ett problem med att få ut el till dem som vill ställa om, vi har ökat taken i att bygga ut elnätet. Klimatkrisen är inte om 10-20 år den är här och nu, de här drömmarna om kärnkraft hjälper inga företag i dag. det vi vill är att bygga ut den förnybara elen, säger MP:s Per Bolund.

När partiledarna sedan fick frågan vilket konkret förslag som skulle minska utsläppen nästa år lyfte Centerpartiets Annie Lööf partiets budget som en ”grön offensiv”.

– Vi har en förstärkning a elbils-bonusen, en lastbilspremie och lägger mer pengar på klimatklivet. Ett minus för utsläppen är ett plus för klimatet och därför måste man göra breda satsningar.

Foto: SVT

Flera partier vill begränsa för friskolor

Frågan om vinster i skolan har seglat upp som en av de viktigaste politiska frågorna. Flera partier vill skärpa reglerna för friskolor bland annat genom att ändra i kösystemet och förhindra skolföretagen att ta ut vinster.

Vänsterpartiet vill skärpa reglerna för friskolorna och partiledaren Nooshi Dadgsoatar är kritisk till det som hon kallar lärarna ”ett världsunikt marknadsexperiment”.

– Utländska riskkapitalistbolag styr och ställer i svensk skola, det bjuds ut till riskkapitalistbolag och det har skapat en kaotisk skola som vi inte kan kontrollera, säger Dadgostar.

SD:s Jimmie Åkesson menar att det finns ett problem med överetablering och skolor som drar ner på kvaliteten för att göra vinst. Men han menar att det verkliga problemet ligger någon annanstans.

– Det stora problemet i svensk skola är det flum som vänsterliberaler har låtit prägla skolan i decennier. Lärare och personal har tvingats kapitulera för oordning och våld, säger Jimmie Åkesson.

När de övriga partierna släpptes in i debatten var det flera som lyfte upp frågan om kötid.

– Vi vill sänka trösklar för alla föräldrar att välja skola till sina barn. Det kan räcka med två eller tre års kötid för barn, inte från nyfödd ålder, säger Liberalernas Nyamko Sabuni.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Löfven kritiserar oppositionens gängförslag: ”Tvåa på bollen”

Gängkriminaliteten och det stora antalet skjutningar var ett annat hett debattämne.

Inför debatten hade Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna formulerat 20 förslag för att stoppa gängvåldet i en debattartikel på DN Debatt.

M-ledaren Ulf Kristersson beskriver situationen som ”vår tids inhemska terrorism”.

Några av förslagen rör anonyma vittnen och utvisning av utländska medborgare som kommit till Sverige för att delta i kriminalitet, även om de inte begått brott än.

– Man ska vara stenhård mot gängen och det är därför vi har ungefär tusen fler i häkten och fängelse. En del av förslagen idag har redan varit på bordet. Att vara tvåa på bollen imponerar inte, säger Löfven.

Kristersson protesterar:

– Det här är larvigt. Ni har ju sagt nej till flera av de här förslagen så sent som härom veckan efter bomben i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.