Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För att kunna spåra den nya omikron-varianten uppmanar Folkhälsomyndigheten alla som reser till Sverige från icke-nordiska länder att testa sig. Foto: Johan Nilsson, TT arkiv

FHM uppmanar alla resenärer att testa sig

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten utökar nu rekommendationerna för testning vid inresor till att gälla samtliga länder utanför Norden. Samtliga som reser in i landet uppmanas testa sig direkt vid ankomst.

Orsaken är den nya virusvarianten omikron som nu konstaterats hos minst tre personer i Sverige som alla nyligen har rest i södra Afrika.

Rekommendationen att testa sig gäller alla som reser till Sverige från länder utanför Norden, och helst ska det ske samma dag. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även dem som haft covid-19 det senaste halvåret. Endast barn yngre än 6 år är undantagna.

– Vi ser en snabb spridning av omikron till många länder. Därför är det angeläget att vidta ytterligare åtgärder för att tidigt kunna påvisa fall, så att smittskyddsåtgärder kan sättas in, säger FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.

Spårar varianten

Hur testningen ska gå till rent praktiskt är oklart, likaså om det är möjligt att skala upp kapaciteten så att alla kan bli testade på ankomstdagen.

På måndagen uppgav FHM att alla positiva provsvar efter utlandsresa samt ungefär 40 procent av alla prover från personer som smittats med covid-19 i Sverige analyseras för att spåra omikronvarianten.

För personer som rest från södra Afrika finns särskilda rekommendationer om att stanna hemma i sju dagar, oavsett om man uppvisar symptom och oavsett vaccination. Uppmaningen att stanna hemma gäller även barn. Dessutom rekommenderas ett andra test även fem dagar efter ankomst.

Omikron befaras vara en potentiellt mer smittsam variant av covid-19. De första kända bekräftade fallet registrerades den 9 november i Sydafrika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet