Universitetskansler Harriet Wallberg får sparken från sin post. Foto: TT

Universitetskanslern fick sparken – vägrar kommentera beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelades att universitetskanslern Harriet Wallberg får sparken efter Macchiarini-skandalen. Direkt efter att beskedet presenterats av forskningsministern, ställde Wallberg in sin medverkan i kvällens Aktuellt. – Hon har det tungt nu, säger hennes sekreterare.

Det är efter den omtalade Maccharini-skandalen som Harriet Wallberg får sparken av forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

– Förtroendet för henne är skadat. Jag har kallat till henne för ett samtal i dag och sagt att hon inte kan verka i rollen som universitetskansler. Hon har sagt sig förstå detta, säger Helene Hellmark Knutsson.

Avböjde i sista sekund

Men trots att hon säger sig ha förstått så vill hon varken medverka i intervjuer eller i kvällens Aktuellt som planerat.

SVT Nyheter har försökt nå den före detta universitetskanslern under måndagen, men inte fått något svar. Att hon sedan meddelar att hon inte medverkar i Aktuellt, bara en och en halv timme innan sändning, är väldigt ovanligt berättar Aktuellts redaktör Lars Eisjö.

– Å andra sidan är det väldigt ovanligt att få sparken av en minister också, säger han.

Haft en betydande roll i processen

I utredningen har man konstaterat att Harriet Wallberg haft en betydande roll under anställningsprocessen.

”Rektor hade sedan en aktiv roll och egna kontakter med Macchiarini under rekryteringsprocessen”, står det i utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet