Enligt Håll Sverige Rents skräprapport 2020 slängs omkring en miljard fimpar på svenska gator och torg varje år. Foto: Per Nilsson/SVT

Fimpa på marken blir olagligt

Uppdaterad
Publicerad

Nu gäller det att se upp med var man fimpar. Vid årsskiftet 2022 blir nämligen ringa nedskräpning brottsligt och man kan få böter även för att slänga småskräp som cigaretter och tuggummin på marken. Anledningen är den negativa effekten småskräp har på miljön, enligt regeringens proposition.

Riksdagen har röstat igenom ändringar i miljöbalken som innebär att regeringen har rätt att göra vad de anser behövs för att uppnå två EU-direktiv om att minska nedskräpningen av engångsplastprodukter och avfall.

Tidigare har det varit straffbart med böter på 800 kronor att slänga matförpackningar och glasflaskor på marken. Men nu tas alltså undantaget för småskräp bort med start 1 januari 2022.

Förra året bötfölldes dock bara 87 personer i Sverige för nedskräpning enligt Polismyndigheten. Det återstår att se hur många som kommer lagföras för fimpning på marken, som utgör 108 ton plast i naturen varje år, enligt Håll Sverige rent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.