Fimpar på marken kan bli dyrt

Publicerad

Att fimpa på marken ser ut att kunna svida i plånboken framöver – riksdagen väntas nämligen nästa vecka besluta att det blir böter även på ringa nedskräpning.

Sedan 2011 kan man få ordningsbot på 800 kronor vid så kallad nedskräpningsförseelse, till exempel om man skräpar ner genom mindre mängder glasflaskor eller matförpackningar. Däremot är inte ringa nedskräpningsförseelse – till exempel fimpar, tuggummin eller snus – straffbart och leder inte till böter.

Men nu ser det ut att bli ändring på det. På onsdag ska riksdagen besluta om att ta bort det undantaget och enligt miljö- och jordbruksutskottets förslag till riksdagen ser lagändringen ut att gå igenom.

SVT frågade några personer på stan om vad de tycker om att det lutar åt böter för den här typen av nedskräpning.

– Jag tycker att det är förskräckligt att folk bara kan släppa saker omkring sig utan att bry sig. Och jag tycker fimpar är äckliga, så gärna – det låter underbart, säger Ulrika Falk.

Hon får medhåll från Lale Caly.

– Jag tycker inte att det är så galet. Man får stå upp för det man har gjort.

Följd av EU-direktiv

Lagändringen är en följd av ett EU-direktiv om att minska nedskräpningen av engångsplastartiklar.

Enligt Håll Sverige Rent kastas årligen runt 1 miljard fimpar på marken vilket utgör totalt 108 ton plast. Regeringen skriver i sin proposition att nedskräpningen av mindre föremål ger upphov till stora effekter på miljön.

Däremot utfärdades bara 87 böter för nedskräpning förra året enligt Polismyndigheten, så frågan är hur effektiv lagändringen kommer att bli och hur många som kommer att lagföras för förseelsen -- en synpunkt som bland annat Lagrådet framförde i sitt yttrande.

Även Ulrika Falk ser en risk för att det blir något av ett slag i luften.

– Problemet kan vara att det inte går att hålla efter, att det blir lite tandlöst för att det inte finns resurser.

Om lagändringen röstas igenom kommer den att träda i kraft 1 januari 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.