Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer hålla ögonen på alla tre matjättar” – Hör finansministern efter samtalen med Ica, Coop och Axfood. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) i möte med matjättarna

Uppdaterad
Publicerad

Prisökningarna på mat beror på flera orsaker, bland annat leverantörernas prisökningar. Det menar svenska matjättar efter tisdagens möte med finansminister Elisabeth Svantesson (M). 

– Vi skor oss inte, säger Coops vd Marie Nygren.

Efter prisökningarna på mat har finansminister Elisabeth Svantesson (M) på tisdagen haft möte med Ica, Axfood och Coop, som dominerar marknaden i Sverige.

– Jag har inskärpt att det inte är acceptabelt att priserna ökar så mycket, säger Svantesson efter mötet.

Svantesson vill att matjättarna gör mer för att pressa priser och säger att hon kommande veckor kommer att följa prisutvecklingen.

– Jag tänker hålla ögonen på alla de här tre matjättarna och återkoppla inom några veckor och ha ett samtal igen. Vi kommer också att se vad som går att göra för att öka konkurrensen i alla led.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är en komplex kedja” – Hör Marie Nygren, tillförordnad vd för Coop, efter mötet med finansministern. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

”Viktigt att titta på helheten”

Inga konkreta besked kom efter mötet om hur priserna ska kunna dämpas. Matjättarna menar att det bland annat är leverantörskostnader som gör att matpriserna har stigit.

– Det är viktigt att titta på helheten, det här är en komplex kedja, säger Coops vd Marie Nygren.

– Vi kommer göra allt vi kan för att ta vårt ansvar, säger hon.

Ica:s vd Nina Jönsson säger att hon tycker att det är god konkurrens inom livsmedelsbranschen i Sverige, men att Ica framöver kommer att ha prisdiskussioner med leverantörer.

– Vi behöver diskutera hur vi får ner matprisinflationen, säger hon.

Det var bland annat SCB:s senaste siffra om att matpriserna stigit med 22,1 procent det senaste året som fick finansminister Elisabeth Svantesson (M) att kalla till sig Axfood, Coop och Ica. Svantessons mål var att få till en diskussion om hur priserna kan hållas nere och på tisdagen träffades alltså parterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.