Foto: SVT

Finansministern: ”Det är förjävligt!”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson tar till svordomar, när SVT Nyheter ställer frågor om pensionsbolaget Allra. På torsdagen polisanmäldes bolaget av pensionsmyndigheten och kastades ut ur fondtorget. – Det här ska inte få hända igen, det är uppenbart att vi behöver mer kontroll i systemet, säger ministern till SVT Nyheter.

Magdalena Andersson är först tveksam till att kommentera  turerna kring pensionsbolaget Allra, eftersom ansvaret för de frågorna ligger hos socialförsäkringsministern och finansmarknadsministern. Men när vi ställer frågor på en pressträff, så väljer hon att svara , och att ta i ordentligt.

– Det är förjävligt, det är helt oacceptabelt att våra pensionspengar riskeras på detta sätt, det har uppenbarligen varit alldeles för många fonder och alldeles för lite kontroll.

Som SVT berättat finns en bred enighet över blockgränsen om att skärpa kontrollen av bolagen inom ppm-systemet. Tuffare lagar, strängare kontroll. Det är alltså inte särskilt kontroversiellt.

Antalet fonder är stridsfrågan

Men stridsfrågan är antalet fonder och hur det skall regleras. Idag finns cirka 850 stycken att välja på. Svårt för konsumenten och framför allt omöjligt att ha bra kontroll på, menar Socialdemokraterna. Flera borgerliga partier menar att antalet inte är något problem, men att med strängare kontroll kanske antalet minskar något naturligt.  Men i den frågan är man ganska långt ifrån varandra, Socialdemokraterna har talat om 30 kontrollerade fonder.

– De som har drivit på för att det skall vara väldigt liberalt hur fonderna skall utformas och hur många man skall ha, de kanske har fått sig en tankeställare, säger Magdalena Andersson.

Naiv tilltro

Systemet med premiepension skapades i bred politisk enighet på 90-talet. Igår sa centerpartisten Solveig Zander som sitter i riksdagen pensionsgrupp att man då hade en lite för naiv tilltro på avreglering och att man hade fel när man trodde regelverket var tillräckligt.  Vad säger då finansminsitern om att även hennes parti stått bakom dagens system?

– Mitt parti är inte det som har varit mest drivande om premiepensionerna och att det skall  finns väldigt många privata fonder som kan tjäna pengar på pensionsspararna.

Du skyller på de borgerliga partierna?

– Det är klart att det funnits olika intressen från olika partier, men visst, vi har ställt upp på detta, därför skall vi nu ta ansvar för att röja upp i detta.

Registrerade i Luxemburgfonder

Magdalena Andersson säger att hon själv bland annat vill ifrågasätta om fonder i i premiepensionssystemet skall få vara registrerade utomlands. Allra har fonder registrerade i Luxemburgfonder, något som även finns i etablerade storbanker.

– Vi måste diskutera i vilken utsträckning vi kan ha pensionsfonder som inte står under svenska finansinspektionens kontroll, och hur trygg man kan vara med det.

”Pengar slarvas bort”

Att vi själva skall ha kvar ett val i en del av pensionen, är något hon står fast vid. Men hon tycker valet skall handla om olika inriktning och risknivåer.

– Man skall absolut kunna välja, men det är viktigt, oavsett risk, att fonden står under trygg inspektion så att inte pengar slarvas bort som har skett i detta fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.