Flen och Vingåker har liknande förutsättningar, men lyckas olika.

Flen lyckas bättre än Vingåker – trots samma förutsättningar

Publicerad

Flen och Vingåker har liknande förutsättningar – ändå är Flen betydligt bättre på att få utrikesfödda i arbete. Det visar en granskning som SVT har gjort.

Arbetslösheten bland utrikesfödda är hög i Sörmland jämfört med resten av riket. På pappret ser flera kommuner ut att ha misslyckas totalt med att få utrikesfödda i arbete.

Där man kan vänta sig

Men tar man hänsyn till kommunernas olika förutsättningar ändras bilden något. Genom att ta med faktorer som arbetslösheten i övrigt, hur många av de utrikesfödda som är flyktingar, hur länge de varit i Sverige och utbildningsgraden bland dem har SVT kunnat räkna ut hur stor andel av de utrikesfödda som kommunerna rimligen borde kunnat få i arbete.

Sett till den jämförelsen hamnar de flesta av Sörmlands kommuner där man kan förvänta sig. Men det finns undantag.

Vingåker betydligt sämre

Trots likande förutsättningar lyckas Flen betydligt bättre än Vingåker. I Flen arbetar 43,4 procent av alla utrikesfödda, i Vingåker bara 37,5 procent.

– Vi har en hel del som pågår, det är mycket fokus på de här frågorna just nu, säger Susanne Andersson, chef på arbetsmarknads och integrationsenheten i Flen.

Inte samma projekt

Anneli Bengtsson (S), kommunalråd i Vingåker, säger att det huvudsakliga ansvaret att få utrikesfödda i arbete ligger på Arbetsförmedligen. Samtidigt medger hon att Flen lyckats bättre, men vill inte se det som att hennes kommun misslyckats.

– Jag ser det inte som att vi har misslyckats, jag ser det som att vi inte genomfört likadana projekt. Det beror på att våra företagare inte är på banan på samma sätt som i Flen.

Har ni i kommunen gett samma förutsättningar till era företagare?

– Det kan jag inte heller svara på, jag vet ju inte vad de gjort i Flen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.