Foto: TT/Karolinska institutet, foto: Mattias Ahlm.

Fler behandlas mot hiv – men resistensen mot de vanligaste läkemedlen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av alla som lever med hiv i världen får nu medicin mot sjukdomen. Samtidigt varnar världshälsoorganisationen WHO för en tilltagande ökning av resistens mot de vanligaste hiv-läkemedlen.

– Det är delvis en förväntad utveckling. Och ett stort hot på fem till tio års sikt, säger Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

Kampen mot hiv och aids har gjort enorma framsteg de senaste decennierna. I takt med att allt bättre mediciner utvecklats mot hiv och även gjorts tillgängliga för patienter i låg- och medelinkomstländer sjunker nu antalet aidsrelaterade dödsfall mycket kraftigt i världen.

En halv miljon människor dog i aids-relaterade sjukdomar under 2016, vilket nästan är en halvering av dödsfallen i jämförelse med hur många som dog 2005, enligt statistik från FN-organisationen UNAIDS. Allt färre smittas också av hiv.

Rekordmånga får medicin

Under 2016 fick 19,5 miljoner av de totalt 36,7 miljoner som lever med hiv i världen också medicin mot sjukdomen, vilket är rekord.

Samtidigt varnar världshälsoorganisationen WHO för en oroande ökning av resistens mot de vanligaste hiv-läkemedlen. I flera länder i Afrika, Latinamerika och Asien är mer än tio procent av de som påbörjar en behandling mot hiv resistenta mot flera av de vanligaste använda läkemedlen, som Truvada.

LÄS MER: Så tar sig hiv in i cellen

Resistensen utvecklas när en patient av olika anledningar inte klarar av att sköta sin medicinering.

Hiv-läkemedel pressar tillbaka virusnivåerna och hindrar dem från att spridas i kroppen, och i värsta fall orsaka aids.

”Sjukvården har inte hängt med”

Om man missar att ta sina mediciner riskerar viruspartiklar som är resistenta att kunna växa till sig i kroppen, vilket gör att effekten av läkemedlen successivt försvinner, förklarar Anders Sönnerborg.

– Användningen av hiv-läkemedel har ökat så kraftigt att sjukvården på många håll i världen inte hängt med, säger han.

LÄS MER: Snart kan svenska män få förebyggande hiv-medicin

Patienter i låginkomstländer kan därför ha svårt att klara av att sköta sin medicinering korrekt.

– Patienterna börjar svikta, utvecklar resistens och börjar så småningom dö i aids.

”Risken liten att patienter i Sverige utvecklar aids”

Även i Sverige finns problem med resistens mot hiv-läkemedel hos ungefär 5 procent av de som behandlas, säger Anders Sönnerborg. De erbjuds då andra läkemedel.

– Vi har så bra läkemedel och sjukvård i Sverige att risken att dessa patienter utvecklar aids är väldigt liten, säger han.

LÄS MER: Över 100.000 européer är ovetande hivsmittade

För att motverka problemen med en tilltagande resistens mot hiv-läkemedel i världen är det dels viktigt att göra andra mediciner tillgängliga i de drabbade länderna, säger Anders Sönnerborg.

– Men framförallt handlar det om att ge patienter stöd och information om hur viktigt det är att ta medicinen och råd om vad man ska göra om man glömmer att ta en tablett, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.