Enligt forskare är det allt vanligare att barn och ungdomar blir närsynta, och det ökande användandet av bland annat surflattor kan ha ett finger med i spelet. Foto: Fredrik Sandberg/Milla Takala TT

Fler närsynta barn med ökat skärmtittande

Uppdaterad
Publicerad

Forskare ser att det är allt vanligare bland barn och ungdomar från hela världen att de blir närsynta. 

En ny studie från Singapore pekar på en kraftigt ökad risk för att utveckla närsynthet om barn inte vistas utomhus tillräckligt utan i stället spenderar mycket tid vid skärmar.

Det beror på att ögonen inte är färdigutvecklade.

– Att barn tillbringar nästan halva sin vakna tid framför skärm tror jag är oroande. Det kan då påverka både utveckling och syn. För vuxna är det inte alls samma problem. Det är just under utvecklingen då man ställer in sina funktioner som det här påverkar, säger barnläkaren och senior professor Hugo Lagerkrantz. 

Tony Pansell som är optiker och docent vid Karolinska institutet påpekar att flertalet studier kommit fram till samma sak de senaste åren, att hur mycket barnen vistas utomhus spelar roll för barns närsynthet och att antalet närsynta barn är så stort som upp till 90 procent på vissa ställen i Asien.

Folkhälsoproblem i Singapore

I Singapore har ökningen gått från 20 procent upp till 90 procent och blivit ett folkhälsoproblem.

– Det är höga tal och kombination av flera saker, delvis genetik, men också att asiatiska barn studerar hårt och sitter mycket framför skärmar istället för att vara ute. Forskningen har också visat att brist på utomhusljus kan påverka att barn utvecklar närsynthet, säger Tony Pansell.

När han möter patienter så ger han samma råd som Hugo Lagerkrantz både till barn och vuxna.

– Ta korta pauser ofta så att ögat får vila och se till att skärmen som du tittar på är av bra kvalitet. Jag tror att användandet och tittandet på skärmar kommer öka bland barn och då är det extra viktigt, säger Tony Pansell.

Rättelse:

I en tidigare version av den här texten fanns ett stycke om en person med synfel för att exemplifiera problemet, personen var dock inte närsynt och SVT har därför tagit bort den delen ur texten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.