Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
-Vi ser gärna att fler kommer tillbaka, säger Mattias Dejke nationell samordnare för polisens tillväxt.

Fler poliser återvände till yrket: ”Jätteviktig fråga”

Uppdaterad
Publicerad

Fler poliser som slutat har kommit tillbaka till yrket vilket är positivt för polistillväxten.

Polisförbundet välkomnar de nygamla kollegerna men varnar samtidigt för att detta inte räcker för att lösa polisbristen.

Efter den stora omorganisationen inom polisen 2015 valde många poliser att säga upp sig, men under de senaste åren har allt fler återvänt till yrket.

Under förra året återvände 169 poliser, vilket är det högsta antalet på fem år. Hittills i år är den siffran 43 och prognosen för hela 2021 är att 150 poliser ska återvända.

Mattias Dejke, nationell samordnare för polistillväxt, menar att det pågår ett intensivt arbete för att få poliskåren att växa. Han välkomnar att fler och fler poliser nu hittar tillbaka.

– Det är en jätteviktig fråga i den tillväxten och vi ser gärna att fler kommer tillbaka, säger han.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är positiv till att fler poliser återvänder, men efterlyser samtidigt fler åtgärder.

– Det är positivt att vi får tillbaka våra kolleger i arbetet, de är skickliga, kompetenta och erfarna, men det räcker inte för att komma över polisbristen som finns i dag, då måste man göra mycket mer i uppvärderingen av polisyrket, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.