Två unga turister fotograferar en stor kastanj på Brända tomten i Gamla stan i Stockholm. Arkivbild. Foto: Nora Lorek/TT

Fler turister besökte Sverige i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Fler turister väljer att resa till Sverige – samtidigt valde fler svenskar att stanna hemma i sommar, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SBC).

Den svenska besöksnäringen fortsätter att växa. Under sommarmånaderna juni och juli ökade antalet gästnätter på svenska hotell och vandrarhem med sju procent, jämfört med motsvarande period i fjol.

Ökningen beror dels på fler europeiska gäster, men allra mest beror det på att svenskarna valde att stanna hemma under sommaren.

– Jag tror att hållbarhetsaspekten kan spela in. Klart svenskar påverkas av den debatt som förs och får fler svenskar att semestra hemma, säger Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita.

”Uppskattas av svenska och utländska turister”

Bortsett från hållbarhetstänket, tror han även att det beror på att flera, svenska som utländska turister, har upptäckt tjusningen med att turista i Sverige.

– Det är väldigt bra att vi har jobbat med näringen och har hållbara och natursköna upplevelser, det här visar att det uppskattas av både svenska och utländska turister, säger han.

Besöksnäringen växer

Även augusti var en bra månad för kommersiella boenden i storstäderna, visar siffror från Benchmarking alliance. Beläggningsstatistiken på hotellen steg från fjolårets 81 procent till årets 83 procent.

– Vi ser ju att besöksnäringen hela tiden växer och blir allt viktigare för Sveriges ekonomi. Sedan är det ju roligt att utvecklingen fortsätter på ett bra och hållbart sätt. Dessutom ser vi att privatresenärer ökar mer än affärsresenärer, säger Jonas Siljhammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.