Ny trend: Fler väljer att åka iväg på en resa själv

Publicerad

Allt fler väljer att resa på egen hand. Det visar statistik från flyg och resebolagen. En trend i tiden menar reseanalytiker som anser att ensamresandet speglar samhällsutvecklingen.

– Folk blir lite chockade när man säger att man reser ensam, säger Malin Littorin Ferm.

Med fyra till fem resor om året får man nog kalla henne för en rutinerad resenär. Malin Littorin Ferm har prövat på gruppresor, kompisresor och parresor men på senare år har hon valt att ge sig ut i världen på egen hand.

– Det hela började med att jag åkte till Thailand med en kompis, berättar Malin Littorin Ferm. Hon stannade bara i två månader medan jag blev kvar i sex månader. Där fick jag nog grunden för att känna mig bekväm med att resa på egen hand.

Ökade under 2017

Ensamresenärer blir allt vanligare visar statistik från resebolagen. Hos charterbolaget TUI har till exempel ensamresenärerna ökat med 25 procent under en treårsperiod.

Men den dramatiska ökningen av ensamresenärer märks framför allt inom reguljärflyget. Enligt bokningsföretaget Tickets statistik var runt en tredjedel av reguljärpassagerarna ensamresenärer första halvåret 2017. Under motsvarande period i år utgör de nästan hälften av resenärerna.

– Människor blir mer och mer individuella och har olika prefenser. Dessutom har det blivit mycket enklare för resenärer att hitta information via nätet och skräddarsy sin egen resa, säger Peter Hellman, en av Sveriges ledande reseanalytiker.

Enligt Malin Littorin Ferm behöver man inte bry sig om vad någon annan tycker eller vill göra om man reser själv.

– Känner jag för att resa någonstans är det bara att köra, säger hon.

”Vill uppleva saker själv”

Att resandet ökar generellt förklaras till stor del av billigare flygbiljetter. Men enligt Peter Hellman är lägre priser inte hela förklaringen till ensamresandet.

– Ensamresandet speglar samhället i övrigt. Vi ser mer av singelhushåll där man har sin egen agenda och vill uppleva saker själv. I och med att man inte längre behöver gå via en resebyrå utan kan producera sina egna resor har barriärerna för singelresandet minskat.

– Det handlar mycket om att kunna vara ensam. Många människor ser fortfarande ensam som ett skällsord men jag har vänt på steken. Det finns inget bättre än att få vara ifred, säger Malin Littorin Ferm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer