Flera advokater har anklagats för att ha brutit mot reglerna sedan fransk polis knäckte den krypterade plattformen Encrochat. Foto: SVT

Flera advokater pekas ut i krypterade chattar: ”Smutsar ner kåren”

Publicerad

De avkrypterade chattarna har inte bara fått kriminella nätverk på fall – de har också resulterat i misstankar mot flera advokater.

– Det är oerhört allvarligt för hela advokatkåren, säger advokaten Frida Wallin.

En advokat i Västsverige utreds misstänkt för att ha hjälpt till att plantera en obrukbar pistol i en källare – för att fria män som åtalats för mordförsök. Det kunde SVT avslöja på onsdagen.

Misstankarna mot advokaten är ett resultat av att polisen har fått tillgång till krypterade chattar från kommunikationstjänsten Encrochat.

Sedan fransk polis knäckte Encrochat förra året har flera advokater i Sverige hamnat i blåsväder. Tidigare har det bland annat framkommit hur två försvarsadvokater misstänks ha läckt hemlig information till ledare för det kriminella Vårbynätverket.

”Otroligt förkastligt”

Frida Wallin, advokat och delägare på Block advokater, tycker att uppgifterna som kommit fram är allvarliga.

– Om det stämmer tycker jag det är otroligt förkastligt. Det smutsar ner hela kåren och innebär att förtroendet urholkas ganska rejält i allmänhetens ögon, säger hon.

Enligt Frida Wallin är det hård konkurrens om uppdragen för försvarsadvokater, vilket skulle kunna vara en förklaring till att vissa lockas av att tänja på de advokatetiska reglerna för att få klienter.

– Jag tror, hoppas och utgår ifrån att det är ytterst få som gör det. Min fasta övertygelse är att det här inte är någonting som gemene advokat sysslar med. Men man kan inte utesluta att det finns andra som har gjort på liknande sätt.

Anmälningarna ökar

De två advokater som misstänks ha läckt hemlig information till en gängledare utreds av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Båda två nekar till anklagelserna.

SVT har varit i kontakt med Advokatsamfundet som inte vill kommentera de misstankar som nu riktas mot advokaten i Västsverige.

Förra året tog Advokatsamfundets disciplinnämnd emot 545 anmälningar mot advokater. Det är en ökning med 20 procent från 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.