Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalernas Mats Persson tror inte att någon ur hans parti har gått emot partilinjen och inte valt att rösta på Julia Kronlid som andre vice talman. Foto: SVT/Rikard Collsiöö

Flera ledamöter röstade mot partilinjen

Uppdaterad
Publicerad

Högermajoriteten var enig – alla 176 ledamöter skulle rösta fram Julia Kronlid (SD) som andre vice talman. Men minst tre ledamöter frångick partilinjen i den första omröstningen.

Det var i alla fall inte en L-ledamot – det är gruppledaren Mats Persson övertygad om.

– I den här typen av omröstningar röstar i vi i enlighet med vad vi tagit i hand på.

Hur de enskilda ledamöterna röstade är höljt i dunkel. Till skillnad från de vanliga voteringarna i kammaren sker talmansvalet anonymt.

Klart är i alla fall att åtminstone tre ledamöter från SD, M, KD eller L frångick partilinjen. De fyra partierna hade på förhand kommit överens om att SD-ledamoten Julia Kronlid skulle väljas till andre vice talman. Varför det blev så har Mats Persson inget svar på.

– Jag kan inte förklara det, det kan ingen. Men det vi vet är att Julia Kronlid kommer att bli vald till andre vice talman, sade han efter den första omröstningen.

– Det här är den omröstning som inte är offentlig och då röstar personer uppenbarligen efter egen övertygelse. I alla andra omröstningar är det tydligt vem som röstar på vad.

Tror inte på L-svek

Han är dock övertygad om att ingen i hans egen partigrupp trotsade partipiskan.

– Ledamöterna i Liberalernas riksdagsgrupp är erfarna och ansvarstagande och vet att i den här typen av omröstningar röstar i vi i enlighet med vad vi tagit i hand på, säger Mats Persson.

Valdes till slut

I en andra omröstning blev Julia Kronlid vald till andre vice talman. Då röstade 174 ledamöter på henne, men eftersom bara 347 ledamöter deltog i omröstningen fick hon ändå en majoritet av rösterna. Den nyvalda andre vice talmannen ville dock inte kommentera det sviktande stödet efter omröstningen.

– Jag vill inte uttala mig om det. Jag respekterar att det är en sluten omröstning, säger Kronlid.

I teorin kan fler än tre ledamöter ha gått emot partilinjen i den första omröstningen – om någon eller några ledamöter från de troliga oppositionspartierna S, V, C och MP röstade på Kronlid, och fler än tre ledamöter på högersidan samtidigt frångick partilinjen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.