Flera M-ledamöter vill att rikspolischefen avgår – erfar Ekot

Uppdaterad
Publicerad

En rad Moderata riksdagsledamöter anser att rikspolischefen Anders Thornberg bör avgå, rapporter Sveriges Radio Ekot. Men justitieminister Gunnar Strömmer (M) har fortsatt förtroende för rikspolischefen.

Trycket på rikspolischefen Anders Thornbergs avgång ökar. En rad Moderata riksdagsledamöter anser att han måste bytas ut, uppger källor till Ekot. Detta i likhet med Sverigedemokraterna som tidigare krävt hans avgång.

Flera av M-ledamöterna som vill att Thornberg ska bytas ut tycker att polisen klarar upp för få brott, uppger Ekot. ”Trots att vi öst miljarder över Polismyndigheten”, säger en ledamot till Ekot. En annan ledamot säger till Ekot att hen tycker att rikspolischefen skyller på Socialtjänsten och skolan.

Nya uppgifter för justitieministern

Uppgifterna om att ledamöter inom Moderaterna vill att Thornberg byts ut är nya för justitieminister Gunnar Strömmer (M), uppger han för TT.

– Jag hör dem för första gången. Jag ser det som uttryck för ett stort engagemang för svensk polis, säger han.

Strömmer: Jag har förtroende

SVT Nyheter har sökt Anders Thornberg, som avböjer att kommentera. I ett mejl till SVT skriver polisens nationella presscenter att Thornberg ”sitter kvar som rikspolischef tills uppdragsgivare meddelar annat”.

Till TT säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) att han har fortsatt förtroende för rikspolischefen.

– Man har förtroende till den tidpunkt man eventuellt säger att man har en annan uppfattning. Men jag har förtroende, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.