Flera stora klusterutbrott på landets äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Trots erfarenheterna från i våras då ett stort antal äldreboenden drabbades av covid har smittspridningen åter tagit fart bland personal och boende. Nära 400 personer har smittats på bara några veckor.

Det visar SVT Nyheters analys av de rapporter som regionernas smittskyddsenheter skickat in till Folkhälsomyndigheten mellan den 21:a september och den 28:e oktober.

Totalt handlar det om 34 utbrott på äldreboenden. Minst 388 anställda och brukare har smittats av covid-19.

Coronapandemin

”Vi behöver göra betydligt mer”

Enligt SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, är skälet den senaste tidens ökade samhällssmitta. 

– Vi har 220 000 personer som jobbar inom äldreomsorgen och många anhöriga. Det går inte att fullt ut hålla smittan borta från äldreomsorgen, säger Greger Bengtsson som är samordnare för äldreomsorg på SKR.

Men med 400 smittade på bara några veckor, tycker du att man har gjort tillräckligt?

 – Jag tror att vi skulle behöva göra betydligt mer. Jag är jätteorolig för att det här kommer att fortsätta att öka. Därför skulle vi vilja se legala möjligheter för att införa besöksförbud på äldreboenden och legala möjligheter att isolera smittade dementa personer från de andra boende, säger Greger Bengtsson.

Antalet smittade på olika platser kan vara fler än vad som har rapporterats in. Siffrorna bygger enbart på de uppgifter om utbrott som smittskyddsenheterna känner till och har utrett.

Större kluster

Rapportörerna har dock fångat upp flera fall av större klustersmitta på äldreboendena. I fem av utbrotten blev minst 15 personer smittade. I ett fall hela 28 anställda och 13 äldre.

 – Det är förstås olyckligt, varje sådan smittspridning i den miljön är en risk för att personer blir väldigt sjuka eller avlider, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt konstaterar han att det är bra att man nu hittar de smittade via utökad testning.

– Det är ju ett gott tecken att vi fångar så pass många. För det är ju mycket bättre än att vi plötsligt upptäcker att vi har en ökad dödlighet i den här miljön. Och så ser det ju inte alls ut, så här långt i alla fall, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet