Födde barn mitt under pandemin: Kändes otryggt

Publicerad

AnnaKlara Lindgren fick komplikationer efter sin förlossning och fick vårdas på BB, där man nu inte får ta med sig en anhörig på grund av ändrade riktlinjer under coronapandemin. Hon beskriver en stressig miljö med underbemannad personal.

– Det kändes otryggt, säger hon till SVT Nyheter.

Förlossningen på Danderyds sjukhus har tagit över en del av anestesins arbete och även lånat ut läkare och lokaler till den utökade intensivvårdsavdelningen och andra covid-19-avdelninger, berättar Sophia Brismar Wendel, överläkare på förlossningen på Danderyds sjukhus.

– Det är definitivt annorlunda och vi är påverkade av situationen men vi försöker tillgodose allas behov och vi prioriterar de medicinska behoven, säger Sophia Brismar Wendel.

Coronapandemin

”Behövde ransonera vad jag bad om hjälp med”

AnnaKlara Lindgren upplevde att personalen var underbemannad och stressad.

– Om jag bad om hjälp om två saker fick jag bara hjälp med den ena så jag började ransonera vad jag bad om hjälp med. Det blev som att de förväntades göra både sitt vanliga jobb och det som en respektive skulle kunna hjälpa till med.

AnnaKlara Lindgren kände också att de medicinska behoven inte blev tillgodosedda eftersom lokalerna inte var anpassade.

– Jag hade inget sängbord så kunde inte ha ett vattenglas bredvid mig och det var viktigt att dricka eftersom jag hade lågt blodtryck. På grund av infektionsrisken skulle jag egentligen duscha efter varje toalettbesök, men jag hann i princip inte gå på toa och aldrig duscha.

”Kommer vara ungefär som vanligt”

Katarina Tötterman ska föda barn om några veckor. Hon känner oro både för förlossningen och för hur vården ska klara av detta.

– Jag försöker förbereda mig på att min partner inte kommer att få vara med på BB och det känns trist särskilt för hans del som missar det första dagarna av hans barns liv. Sen är jag såklart orolig för att han inte får vara med på förlossningen heller och det känns ju som något man inte vill gå igenom själv, säger hon.

Sophia Brismar Wendel vill ändå lugna gravida kvinnor som snart ska föda.

– Det kommer att vara ungefär som vanligt, man får ha med sig sin partner på förlossningen och föder barn. Skillnaden är att man uppmanas att gå hem om man kan och så får man stöd och hjälp när man är hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet