Evelyn Hernández (i mitten) har friats efter att ha dömts för mord på sitt dödfödda barn, och talar här till journalister efter beskedet. Foto: TT/Reuters

Födde dött barn i El Salvador och dömdes till 30 år – nu frias hon

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i El Salvador har friat i dag 21-åriga Evelyn Hernández, som dömdes till 30 års fängelse efter att ha fött ett dött barn. Den ursprungliga domen väckte upprörda reaktioner och kritik mot El Salvadors abortförbud.

– Tack gode Gud, rättvisa har skipats, säger en tårögd Hernández efter domstolens nya besked.

När tonåriga Evelyn Hernández i april 2016 hittades medvetslös på en toalett tog hennes mamma henne till ett sjukhus utanför San Salvador.

Dottern hade fött ett dött barn. Sjukhuspersonalen ringde polisen. Evelyn Hernández dömdes till 30 års fängelse för mord.

Dottern nekade till brott och har berättat att hon blivit våldtagen av en gängmedlem och inte ens själv visste att hon var gravid, enligt The New York Times. Trots detta dömdes hon utifrån El Salvadors totalförbud, som inte ens tillåter abort om mammans liv är i fara.

”Tack gode Gud”

Men domen, som väckte skarp kritik internationellt, har nu hävts. En appellationsdomstol friade på måndagen Hernández, som redan suttit inlåst i knappt tre år.

– Tack gode Gud, rättvisa har skipats, sade en tårögd Hernández, i dag 21 år gammal, till en jublande folksamling utanför domstolen enligt AFP.

– Men det finns många kvinnor som fortfarande är inlåsta och jag hoppas att de också ska friges snart.

Kan överklagas igen

El Salvadors högsta domstol gav i februari order om en ny rättegång och att Hernández i väntan på det skulle släppas. Högsta domstolen sade då att den ursprungliga domen byggt på fördomar och bristande bevisning, en åsikt appellationsdomstolen alltså delar.

Åklagarna, som yrkat på 40 års fängelse, har nu tio dagar på sig att överklaga den nya domen.

Amnesty: Skrota abortlagen

El Salvadors benhårda linje i abortfrågan har väckt debatt. I mars släpptes tre kvinnor som dömts efter att ha fött dödfödda barn. I december friades en kvinna som åtalats för mordförsök efter en förtidig födsel. Runt 20 kvinnor sitter fortfarande fängslade i El Salvador i fall som påminner om Hernández.

Amnesty International välkomnar måndagens dom och kräver att El Salvador ändrar sina lagar.

– El Salvador måste en gång för alla upphöra med sitt skamliga och diskriminerande beteende där kvinnor kriminaliseras, säger Amnestys Amerikachef Erika Guevara-Rosas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.