Foto: TT

FOI-chefen krävs på nya förklaringar om Kina-affären

Publicerad

SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjande om att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, planerat ett samarbete om militär teknik med diktaturen Kina väcker fortfarande reaktioner. Nu kallas FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind till riksdagens försvars– och utrikesutskott.

Tidigare har Miljöpartiet KU-anmält försvarsminister Karin Enström (M) och utbildningsminister Jan Björklund (FP) med anledning av avslöjandet.

Nu kallar också riksdagens försvars- och utrikesutskott gemensamt till sig FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind för att få en förklaring.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Socialdemokraten Peter Hultqvist är ordförande i riksdagens försvarsutskott och den som tagit initiativ till att FOI ska förklara hur institutet arbetar med sin så kallade tjänsteexport.

– Det vi vill ha svar på det är: Sköter man det här på bra sätt. Följer man regelverken. Riskerar man på grund av ett högt kommersiellt tryck att hamna i gråzoner där man inte håller reda på det regelverk och den etik som ska gälla, säger Peter Hultqvist.

– Vi ska få information om FOI:s kommersiella verksamhet och det är en punkt av fyra på dagordningen. Eftersom frågan är anmäld till KU kan ju inte försvarsutskottet gå in i den processen. Men alla ledamöter har förstås rätt att ställa de frågor de vill, säger Cecilia Widegren, vice ordförande i försvarsutskottet för moderaterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Mer i ämnet