FOI låter utreda Kinaaffär

Uppdaterad
Publicerad

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) låter utreda den uppmärksammade så kallade Kinaaffären, om sitt potentiellt militära datorprogram Edge.

Stefan Ryding-Berg, tidigare chefsjurist vid Försvarsmakten, ska presentera en första rapport den 15 oktober.

SVT:s Uppdrag granskning rapporterade för två veckor sedan att FOI använt Kungliga tekniska högskolan (KTH) som bulvan för ett samarbete om Edge med ett militärt forskningsinstitut i Kina, mot vilket det råder vapenembargo.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Har hittills kommit med ”vilseledande” svar

Sven Bergman, en av reportrarna bakom avslöjandet, tycker det är bra med en utredning och konstaterar att det finns mycket som måste besvaras:

– Jag hoppas att så mycket som möjligt av sanningen kommer fram för svaren från myndigheten är vilseledande och man har undvikit att svara på många frågor, säger han.

Han konstaterar också att FOI tycks ha bytt strategi från att ”neka till uppenbara fakta” till att signalera att man tar frågan på allvar.

Även KTH utreder hanteringen, men internt. Den rapporten ska vara klar den 30 september.

FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind förnekar kännedom om ett bulvanupplägg, trots mejlväxling mellan KTH och FOI som pekar på motsatsen. Lind avstod i onsdags från att låta sig utfrågas i riksdagen eftersom han var på tjänsteresa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Mer i ämnet