Foto: TT

Ny kritik mot FOI

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmyndigheten FOI ville samarbeta med Kina, med KTH som mellanhand och utveckla dataprogrammet Edge som används för att utveckla stridsflygplan. Tidigare har både KTH:s och FOI:s egna rapporter riktat skarp intern kritik. Och en ytterligare rapport visar på fler brister.

– Man måste styra upp sin egen verksamhet. Det är svårt att utifrån se hur FOI styr sin verksamhet. Det är inte heller tydligt klargjort vad styrelsen gör och vad generaldirektören på FOI gör, säger Stefan Ryding-Berg, tidigare chefsjurist.

Det är Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, själv som beställt rapporten av tidigare chefsjuristen Stefan Ryding Berg.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

”Krångliga dokument”

Han framhåller att han inte har i uppdrag att göra något ansvarsutkrävande – utan bara peka på förbättringsåtgärder.

Bland annat uppger utredaren att myndigheten inte har tydliga regler när det gäller forskarnas bisysslor och eventuella jävsförhållanden som kan uppstå samt att det är oklart var beslut kan tas i organisationen.

– Det har väldigt krångliga dokument, säger Stefan Ryding Berg.

I blåsväder fler gånger

FOI och generaldirektören Jan-Olof Lind var i blåsväder redan 2012 när Sveriges Radio avslöjade att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i hemlighet samarbetade med Saudiarabien för att bygga en vapenfabrik i landet. Då bildade FOI bulvanföretaget SSTI som fick hålla i kontakterna med Saudi­arabien. 

Men borde inte den här uppstyrningen av verksamheten ha gjorts redan efter den så kallade Saudi-affären?

– Det som gjorts räckte inte helt enkelt, säger Stefan Ryding-Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Mer i ämnet